Românii au descoperit ..." />

Topul judeţelor cu cele mai multe rable

Românii au descoperit de mult timp că este mai rentabil să-ţi iei o maşină rulată ieftină bună, decât una nouă, pretenţioasă, scumpă şi plină de probleme. Din acest motiv, cumpără maşini second-hand aduse din Occident, în primul rând din Germania.

Astfel că judeţele cu cele mai multe aşa-zise rable sunt printre cele de graniţă sau din regiuni ardelene unde se găsesc maşini SH bune şi ieftine, aduse din Europa Centrală.

În majoritatea judeţelor din România, cele mai multe autoturisme au între 6 şi 10 ani, potrivit statisticilor Poliţiei. În celelalte 15 judeţe, cele mai multe maşini au între 11 şi 15 ani.

Mai departe însă contribuţia statistică decisivă o au tranşele de vârstă 16 – 20 de ani şi „peste 20 de ani” îşi dispută următoarele două locuri în top, nu tranşele 0 – 2 ani şi 3-5 ani, unde sunt cele mai puţine maşini.

Sălaj este un judeţ despre care nu se ştie că ar fi polul sărăciei. Totuşi, aici sunt cele mai multe maşini de peste 12 ani: 66%. Şi prezenţa judeţului Bistriţa-Năsăud pe locul 3, cu 61,2% din autoturisme mai bătrâne de 12 ani, pare surprinzătoare.

Pe următoarele locuri, în topul judeţelor după proporţia de rable înmatriculate, sunt Suceava, Caraş-Severin şi Arad, cu peste 60% dintre maşini mai vechi de 12 ani. 26 de judeţe au peste 50% dintre maşini mai vechi de 12 ani.

În schimb, cele mai multe maşini noi (mai tinere de doi ani) se găsesc în Bucureşti şi Ilfov, aşa cum era de aşteptat, dar nu în proporţii spectaculoase: 8,5%, respectiv 5,2%.

Acelaşi pol al bogăţiei, Bucureştiul şi împrejurimile unde românii cu posibilităţi îşi înmatriculează autoturismele, are şi cele mai multe maşini între 3 şi 5 ani (peste 13 şi peste 12%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 5 =