TOP 10 cele mai ciudate mașini de pompieri. România e pe locul 5

E la fel peste tot în lume. Mașinile de pompieri sunt roșii, mari și te asurzesc cu sirenele lor. Dar sunt și câteva „mașini” care nu se încadrează în acest tipar. foto

10. Polaris ATV
E cea mai mică mașină de pompieri din lume. Gulliver însuși a văzut-o în acțiune prin Liliput. Serios acum, Polaris opereaza de fapt în Nobleton, Ontario. ATV-ul are 6 roți pentru acces pe teren accidentat și două rezervoare. Unul de 280l de apă și altul de 18 litri de spumă. Pentru o mașină de pompieri, prețul e modic. 28.000 de euro. 

9. COLET K-15 JAGUAR
Poate arată ciudat, dar e perfect funcțional pentru răspunsul rapid în caz de accidente aeronautice. Aeroportul din Atlanta a început să folosească modelul Colet K-15 Jaguar din 1990. Atinge o viteză maximă de 133 km/h.

8. ROLLS-ROYCE PHANTOM II
O fi Elveția țara băncilor, dar totuși, chiar să mergi cu Rolls-ul la stins de incendii? Probabil, elvețienii se așteptau ca focul să se stingă de… invidie. Mașina a fost folosită în anii ’30. Britanicii s-au lăsat de construit mașini de pompieri, dar au continuat să producă motoare îndeajuns de puternice pentru versiunile moderne.

7. YOUNGMAN TURBO JET
Ei, da! Așa mai merge! Un turboreactor pus pe un camion Youngman. Constructorii au folosit motorul de pe un avion de vânătoare, versiunea chinezească a MIG-19 pentru a propulsa la peste 120 de metri patru tone de apă la fiecare 4 minute. E folosit pentru incendiile extrem de periculoase, cum ar fi cele din uzinele chimice, unde oamenii nu pot interveni din cauza temperaturilor ridicate. Costă 600.000 de euro.

6. TANCUL AA-60
Fostul tanc sovietic a fost folosit in URSS între anii 1973-1982 pentru incendiile din aeroporturi și dezastre aviatice. E de fapt un camion de artilerie MAZ-543 modificat, cu un imens tun de apă în locul rachetei Scud. Bestia e alimentată de un motor V12 de 38,8 litri cu 525 CP. Putea să transporte 12.000 de litri de apă și 900 de litri de spumă. În prezent, Kirgisstan e singura țară care-l mai folosește pe aeroporturi.

5. JET RAF 002 RIGO
Autospeciala românească merita locul 5. La fel ca mașina de la chinezi, folosește un motor turboreactor fixat pe un șasiu de 10 metri, cu 4 axe. Jet-ul poate trimite 5.000 de litri de apă pe minut la o distanță de 70m. Consumă 800 de litri doar la o pornire de verificare. Autospeciala are 30 de tone și e folosită la incendiile de sondă sau în rafinării. Motorul de 325 CP îi asigură o viteză maximă de 80 km/h… citește tot pe www.debarbati.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 12 =