Teste făc..." />

Teste pentru livrările de gaze din Europa în Ucraina

Teste făcute de statele UE pentru realizarea de livrări de gaze spre Ucraina, pentru a suplini lipsa gazelor importate până acum de Ucraina din Rusia, prin Gazprom.

Ucraina a început să facă aceste teste, pentru a putea importa gaze naturale în sistem revers din Slovacia, a declarat sâmbătă directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz.

Măsura face parte din strategia Kievului, de a-și crește independența energetică față de Rusia, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din volumul de gaze naturale consumate de Ucraina, însă pe 16 iunie 2014 Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene.

„În jurul orei 10 dimineaţa CET, au început testele pentru livrarea de gaze naturale în sistem revers din Slovacia în Ucraina, via conducta Vojany – Uzhorod’ a declarat directorul Naftogaz, Andriy Kobolev.

Potrivit acestuia, conducta Vojany – Uzhorod ar putea asigura până la 40% din importurile de gaze naturale ale Ucrainei.

Compania Ukrtransgaz, operatorul rețelei de gazoducte din Ucraina, a informat că în cursul testelor va fi importantă din Slovacia o cantitate de gaze naturale de aproximativ două milioane de metri cubi pe zi.

După finalizarea testelor, conducta Vojany – Uzhorod ar urma să înceapă să funcționeze comercial din septembrie, pentru ca în martie 2015 să ajungă la capacitate maximă de transport: 10 miliarde de metri cubi pe an.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 20 de miliarde de metri cubi reprezintă producția internă, iar restul de 30 de miliarde de metri cubi sunt importaţi din Rusia.

În 2013, rețeaua de gazoducte din Ucraina a asigurat tranzitul pentru 65 dintre cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești achiziționate de statele UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 16 =