Tallinn: Transportul public gratuit a redus cu 15% mașinile din trafic

Tallinn, capitala Estoniei, deja de trei luni a pornit un experiment care pare să se bucure de succes. Orașul este primul din lume care a introdus transportul public gratuit pentru toţi cei 425.000 de locuitori. foto

Deși oficialii consideră experimentul drept un succes, sunt mulți sceptici care îl apreciază ca pe o „şmecherie” preelectorală costisitoare şi populistă.

Primarului Edgar Savisaar a fost cel care a venit cu inițiativa, care şi-a propus să reducă poluarea şi aglomeraţia în trafic, dar şi să vină în ajutorul celor mai săraci locuitori ai capitalei. 

Viceprimarul Taavi Aas afirmă că rezultatele experimentului, care va costa municipalitatea 12 mil. euro anual, au depăşit aşteptările. Numărul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%, susţine autoritatea de transport din Tallinn.

Un recent sondaj de opinie comandat de primărie a arătat că nouă din zece locuitori sunt mulţumiţi de proiect.

„Oamenii circulă acum mai mult prin oraş la sfârşit de săptămână. Aceasta înseamnă şi că ei cheltuiesc mai mulţi bani, ceea ce stimulează economia”, afirmă Taavi Aas.

Pentru a beneficia de gratuitate pe autobuze, troleibuze şi tramvaie, o persoană trebuie să facă dovada că este locuitor înregistrat al Tallinnului. În schimbul a doi euro, primeşte un card de transport, pe care trebuie să îl valideze la aparatele electronice instalate în fiecare mijloc de transport. Nevalidarea atrage o amendă de până la 40 de euro în cazul unui control.

Pe de altă parte, se aşteaptă ca programul să genereze venituri municipalităţii prin faptul că cerinţa de înregistrare aduce capitalei Tallinn tot mai mulţi locuitori plătitori de taxe.

Calculele municipalităţii arată că 40.000 de oameni care locuiesc şi lucrează în Tallinn sunt înregistraţi în alte localităţi. De la 1 ianuarie însă, 5.000 de noi rezidenţi s-au înregistrat în Tallinn, faţă de 3.600 în întreg anul 2012. (jurnal.md)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 10 =