SUA impun tarife vamale pentru produse din UE, precum brânzeturi, avioane Airbus și whisky scoțian

Organizația Mondială a Comerțului a dat voie Statelor Unite să impună tarife vamale suplimentare pentru produse provenind din Europa, din cauza subvențiilor ilegale acordate Airbus de Uniunea Europeană.

După victoria de la OMC, administrația Trump a anunțat că va impune tarife pe o serie de produse europene, printre care aeronave din Franța, Germania, Spania sau Marea Britanie (care vor fi taxate cu 10%), dar și 25% asupra whisky-ului single malt din Scoția și Irlanda, cafelei și anumitor unelte din Germania, pentru brânzeturi și ulei de măsline din Germania, Spania și Marea Britanie, produse din carne de porc, unt și iaurt din mai multe state europene.

Practic, sunt țintite în special cele patru țări care formează consorțiul Airbus, care, potrivit verdictului dat de Organizația Mondială a Comerțului, ar fi primit subvenții neconforme cu regulile organizației.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. OMC a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze, notează Agerpres.

Dar această dispută amplifică războiul comercial declanșat de administrația americană condusă de Donald Trump și ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

 

Potrivit CNBC, SUA a exportat anul trecut produse în valoare de 319 miliarde de dolari în UE, care este cea mai mare piață pentru produsele americane. Importurile SUA din UE au fost de 488 miliarde de dolari în 2018, iar statele europene sunt, combinat, al doilea furnizor de produse pentru piața americană, după China.

Vezi mai mult aici 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 2 =