..." />

Studiu: consumatorii nu sunt interesaţi de vehiculele autonome

Un studiu realizat de ORC Internaţional şi publicat de Forbes a relevat faptul că vehiculele autonome nu sunt cea mai dorită inovaţie pentru consumatorii actuali. foto

Cercetarea a implicat 1.000 de adulţi care ar putea fi clienţi ţintă pentru vehiculele autonome şi a fost derulată pentru Chubb Group. Doar 18% dintre respondenţi au declarat că ar cumpăra un vehicul autonom. Două treimi dintre şoferii care nu ar avea încredere în tehnologie spun că nu s-ar simţi în siguranţă fiind un şofer „doar cu numele”, în timp ce doar 22% dintre respondenţi au considerat că nu ar avea linişte dacă cei dragi ar fi conduşi de automobile autonome. Doar 13% dintre respondenţii sondajului au declarat că ar avea încredere să doarmă la volanul unui automobil autonom. 

Încrederea consumatorilor în vehiculele autonome este la o cotă neobişnuit de redusă, în contextul în care zeci de mii de oameni mor în fiecare an în accidente rutiere, iar incidentele respective sunt provocate în principal de greşelile şoferului. Spre deosebire de un şofer convenţional, un autovehicul care se conduce singur nu va lua decizii riscante, nu se va rătăci niciodată şi nu se va deconecta în timpul unui drum plictisitor. Practic, orice sistem de conducere autonomă a vehiculului ar putea fi mai eficient şi mai sigur decât un şofer uman, însă încrederea oamenilor în aceste sisteme este scăzută.

În mod paradoxal, 88% dintre respondenţii studiului au declarat că ar fi dornici să plătească în plus pentru dotările de siguranţă care ajută şoferul să evite un accident, iar întocmai aceste sisteme formează baza viitoarelor vehicule autonome. Printre acestea se numără sistemul de avertizare la iminenţa unei coliziuni, sistemele de menţinere a benzii şi chiar sistemele care să frâneze automat vehiculul în cazul iminent al unui accident. Aproape 70% dintre respondenţii sondajului declară că ar plăti pentru un sistem tempomat adaptiv, care să regleze şi să menţină distanţa dintre automobilul lor şi vehiculul din faţă. O treime dintre şoferii intervievaţi spun că ar plăti în plus pentru un sistem de parcare automată, unde ei ar acţiona doar frâna şi acceleraţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + seventeen =