Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) – implementare și acțiuni viitoare

Eurodeputatul Adriana Țicău, a organizat la Bruxelles Reuniunea Forumului pentru Dunăre din Parlamentul European (PE), cu tema „Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) – implementare și acțiuni viitoare”.

În cadrul evenimentului au fost analizate principalele realizări, după trei ani de la lansarea SUERD și a planului de Acțiuni privind Regiunea Dunării, precum și viitoarele proiecte ce vizează dezvoltarea regiunii.

La începutul reuniunii, Adriana Țicău, inițiatorul și președintele Forumului pentru Dunăre din PE, a declarat:

„Pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, este esențial ca proiectele strategice pentru dezvoltarea regiunii Dunării cuprinse în Planul de acțiuni aferent strategiei să fie incluse în Acordurile de Cooperare și în Programele Operaționale sectoriale aferente perioadei 2014-2020 pe care Comisia și statele membre le negociază în această perioadă.

Dorim ca și în perioada 2014-2019 Comisia Europeană să păstreze leadership-ul privind implementarea strategiei UE pentru regiunea Dunării și să continue sprijinul și coordonarea acțiunilor statelor membre în acest domeniu.

De asemenea, sperăm ca în perioada următoare să crească importanța pe care parlamentele naționale și regionale o vor acorda Strategiei UE pentru regiunea Dunării”.

Coordonatorul național român pentru SUERD, Carmen Podgorean, a evidențiat importanța viitorului raport al Comisiei Europene privind revizuirea guvernanței strategiilor macro-regionale, care va fi publicat în luna iunie 2014.

Podgorean a precizat că „raportul va reflecta, pe fondul dezbaterii privind relevanța macro-strategiilor regionale, o nouă abordare a politicilor structurale și de coeziune ale UE, esențială pentru elaborarea Acordurilor de Parteneriat (AP) şi Programelor operaționale (OP) pentru perioada de programare 2014-2020”.

Coordonatorul național a evidențiat contribuția României la procesul de consolidare a palierului politico-strategic al guvernanței Strategiei Dunării, prin organizarea complementară, în marja Forumului Anual SUERD de la București (octombrie 2013), atât a reuniunii miniștrilor de externe – care asigură orientările strategice macroregionale – cât şi a miniștrilor dezvoltării regionale, cadru privilegiat pentru coordonarea între prioritățile naționale ale statelor dunărene. în vederea materializării de proiecte comune majore, cu impact macro-regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 20 =