Statul taie subvenţiile la intercity şi trenuri internaţionale

Plimbarea trenului gol în vederea încasării subvenţiilor acordate de stat în transportul feroviar de călători – metodă practicată în special de operatorii privaţi pentru rotunjirea profiturilor – nu va mai funcţiona la fel de bine în 2013. 20% din subvenţii vor fi date de stat şi în funcţie de numărul de călători transportat. foto

Ministerul Transporturilor intenţionează schimbarea sistemului de acordare a subvenţiilor aferente transportului feroviar de călători, în conformitate cu un proiect de act normativ prezentat pe situl de internet al ministerului. 

Beneficiarii subvenţiilor menite să acopere diferenţa dintre veniturile înregistrate de transporatorii feroviari de călători şi costurile suportate de aceştia sunt, în principal, societatea de stat CFR Călători, dar şi 5-6 operatori privaţi ce fac concurenţă societăţii de stat.

Schimbările preconizate

Potrivit documentului, „Ministerul Transporturilor, va determina (…) nivelul compensaţiilor necesare pentru pachetul minim social pentru care urmează să fie asigurate din bugetul de stat şi/sau din bugetele locale ţinând cont de (…) nivelul costului mediu la nivelul reţelei feroviare pe un tren-km aferent fiecărei categorii de trenuri din pachetul minim social, a numărului de călători-km estimaţi pe fiecare categorie de tren”. Dacă până acum subvenţiile se acordau în funcţie de numărul de tren -km parcurs de un operator într-un an ( un tren-km fiind echivalentul unui tren ce parcurge o distanţă de un km), de acum se va ţine seamă deci şi de categoria trenurilor şi de numărul de pasageri transportaţi.

„O pondere de 80% din subvenţie se va da pentru indicatorul tren-km iar 20% pentru o mie de călători transportaţi un kilometru. O noutate este că subvenţia statului va fi limitată la 75% din costuri în cazul Interregio şi la 85% la cele Regio. Ea nu va mai fi acordată la trenurile Intercity şi la cele Internaţionale”, ne-a declarat un oficial din transportul feroviar de călători… citește tot pe www.romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + one =