Spaţiul Feroviar European Unic cere norme feroviare reduse în statele membre

„Transportul feroviar de marfă are un rol strategic în reducerea emisiilor de gaze poluante şi este cel mai bun mod pentru decarbonizarea lanţului de logistică la nivel european şi nu numai. Totodată în prezent transportul feroviar trebuie să răspundă mai bine la cerinţele şi la priorităţile clienţilor”, a declarat Gilles Peterhans, Secretar General al UIP, cu ocazia participării la conferinţa „România Intermodală – oportunităţi pentru transportul feroviar de marfă”, organizată de către Club Feroviar alături de Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF), în perioada 24 – 25 aprilie la Constanţa. foto

„Avem nevoie de concurenţă pentru a fi mai competitivi astfel că în opinia mea liberalizarea transportului de marfă este un lucru bun. Primele trei pachete feroviare nu au reuşit să uniformizeze toate regulile pentru realizarea unui spaţiu intergrat al transporturilor în Uniunea Europeană, iar transportul feroviar de marfă este încă fragmentat”, a spus Secretarul General al UIP.

Potrivit lui, este nevoie în final de revizuirea Primului Pachet Feroviar deoarece o serie de state membre nu au reuşit să transpună legislaţia europeană de specialitate în cea naţională.

„Este nevoie de aplicarea procedurilor de cross-acceptance la scară mai mare în cadrul UE. Pachetul IV Feroviar ar putea intra în vigoare, final, prin 2015, ceea ce lasă destul timp pentru uniformizarea regulilor atât de diferite în cadrul statelor membre UE. Există 11.000 de norme naţionale în transportul feroviar, toate prezente în legislaţiile naţionale ale statelor membre, iar reducerea lor este cea mai bună soluţie”, a mai adăugat Gilles Peterhans.

Secretarul General al UIP consideră că pentru a putea avea un spaţiu feroviar european unic este nevoie de finanţare adecvată, de reducerea barierelor tehnice şi de organisme naţionale de reglementare mai puternice, al cărui rol să fie sporit. (RailwayInsider)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 3 =