SPANIA se va redeschide in 8 saptamani, conform unui plan in patru etape

Ieri, 28 aprilie 2020, primul-ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, a prezentat planul de redeschidere a țării în 4 etape sau faze.

Faza 0: pregătirea
Spania se află dejă în această fază. Vor fi implementate măsurile necesare de deschidere după 4 mai, când se va trece la faza 1. Sunt vizate activitățile recreative și sportive, cu mențiunea că numărul persoanelor trebuie să fie mic. De asemenea, vor fi pregătite spațiile pentru serviciile individuale cu clienții. Distanța și masca sunt recomadate.

Faza 1: deschiderea
Se deschide posibilitatea de contact între grupuri mici de persoane fără patologii anterioare și care nu sunt vulnerabile. Se vor stabili condiții mai limitate pentru persoanele în vârstă sau cele cu patologii.
Vânzările vor începe în magazinele mici „în condiții de securitate strictă”, dar nu și în magazinele mari „unde aglomerația este mai probabilă”. Afacerea care se va redeschide va avea o capacitate limitată de 30%, cu o distanță minimă de 2 metri între clienți. Când acest lucru nu este posibil, numai prezența unui client va fi permisă. De asemenea, trebuie stabilit un program de servicii preferențiale pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Piețe exterioare: Cu aprobarea Consiliul Local, activitatea piețelor în aer liber poate fi reluată pe drumurile publice, cu condiții de distanță între tarabe. Deschiderea teraselor la 30% din capacitatea lor va fi permisă. Va începe, de asemenea, să se permită deschiderea de hoteluri și alte spații de cazare turistice, cu excepția zonelor comune. Va începe reluarea activității agroalimentare, care a fost oprită în decretul privind starea de alarmă.

Faza 2: intermediară
Contactul social este permis în grupuri mai mari pentru persoanele non-vulnerabile sau cele cu patologii anterioare. Este permisă deplasarea în a doua reședințe, dar numai atunci când se află în aceeași provincie. În magazine capacitatea va fi limitată la 40%, cu obligația de a garanta o distanță minimă de doi metri între clienți. Când acest lucru nu este posibil, un singur client va fi acceptat. Centrele comerciale sau parcurile se pot redeschide publicului, interzicând șederea acestora în zone comune sau zone de agrement. În restaurante, cafenele sau baruri, consumul este permis în spații, dar numai la masă și cu o garanție de separare între clienți. Capacitatea este limitată la o treime. Aceasta nu include discoteci sau baruri de noapte. Hoteluri: Deschiderea zonelor comune este limitată la o capacitate de o treime în hoteluri și cazare turistică. Anul școlar va începe în septembrie, dar în această fază sunt stabilite excepții pentru redeschiderea centrelor de învățământ. Locașuri de cult: capacitatea este limitată la 50%, în loc de a treia din faza anterioară. Vânătoare și pescuit: în această etapă, vânătoarea și pescuitul sportiv își pot relua activitatea. Nunți: Din această fază, nunțile încep să fie permise pentru un număr limitat de participanți.

Faza 3: avansată
În această fază este prevăzută deschiderea tuturor activităților, dar menținându-se întotdeauna măsurile corespunzătoare de securitate și distanță. Comercial: Limitarea capacității la 50%, cu cerința că există o distanță minimă de doi metri între oameni. Centre comerciale: interdicția de a folosi zonele comune și zonele de agrement ale centrelor comerciale este ridicată. Pentru restaurante, cafenele sau baruri, capacitatea este extinsă la maximum 50% din capacitatea sa, garantând separarea între clienți. Pentru clienții din bar, persoanelor li se permite să stea cu o separare minimă de 1,5 metri între ei.

Fiecare dintre cele patru faze va avea o durată minimă de două săptămâni, care este perioada de incubație a bolii. Durata maximă dacă totul merge ca înainte ar fi de opt săptămâni. La sfârșitul lunii iunie, dacă curba epidemiologică urmează aceeași tendință ca până acum, am fi, ca țară, în noua normalitate. Va fi același ritm în toată Spania? Nu, deschiderea va fi „asimetrică”. Regulile vor fi aceleași pentru toată lumea, dar vor fi puse în aplicare diferit pentru fiecare regiune, scrie ARTRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + four =