Guvernul..." />

Spania introduce programul „Rabla” pentru autoutilitare

Guvernul spaniol a constituit un fond de 38 de milioane de euro pentru a promova înlocuirea vechilor vehicule utilitare ușoare cu modele mai noi și mai puțin poluante. foto

Proprietarii de utilitare și camioane mici, mai vechi de șapte ani, vor putea solicita despăgubiri pentru achiziționarea unui vehicul nou sau recondiționat, cu o etichetă de eficiență energetică D sau mai bună. Înlocuirea unui vehicul cu o greutate sub 2,5 tone va fi recompensată cu 1 000 de euro, iar în cazul celor cu greutatea de 3,5 tone se vor oferi 2 000 de euro. 

Măsură luată de guvernul spaniol la sfârșitul săptămânii trecute vine ca un răspuns la scăderea înmatriculărilor de utilitare noi în anul trecut. Programul „Rabla” va funcționa șase luni. Aproximativ 70% dintre vehiculele utilizate în prezent în Spania vor fi eligibile.

Potrivit Ministerului Mediului, implementarea acestui program va duce la reducerea emisiilor de pulberi și oxizi de azot cu aproximativ 94%, respectiv 70%, pe vehicul. Ministerul mai estimează că această măsură ar trebui să reducă emisiile de CO2 cu aproximativ 35 000 de tone pe an.

Mai multe state europene au introdus stimulente similare pentru achiziționarea automobilelor noi în timpul recesiunii economice. Spania a extins sistemul existent acum o săptămână, oferind un buget de 150 de milioane de euro pentru a înlocui mașinile mai vechi de zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =