Sondaj: Ce părere au rușii despre viitoarea Uniune Euroasiatică?

Majoritatea locuitorilor din Federația Rusă susțin înființarea Uniunii Economice Euroasiatice, chiar dacă nu toți înțeleg ce presupune acest proiect integraționist. foto

Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia VTIOM a realizat un sondaj printre cetățenii ruși, pentru a afla părerea acestora despre Uniunea Economică Euroasiatică. Astfel, 70% dintre ruși au o părere bună despre înființarea de la 1 ianuarie 2015 a noii uniuni. O părerea negativă despre acest proiect o au doar 4% din respondenți, în timp ce alții 25% nu au putut formula un răspuns.

Întrebați despre ce oraș ar putea deveni capitala noii Uniuni Euroasiatice, în topul răspunsurilor a fost orașul Ekaterinburg, pentru care au optat 34% din respondenți. În topul propunerilor a urmat Moscova (22%), Astana (16%) și Minsk (5%). 

41% dintre cetățenii ruși chestionați și-ar dori ca Uniunea Euroasiatică să devină o nouă structură cu principii de lucru proprii. 27% își doresc ca Uniunea să devină o refacere a URSS, cu mențiunea ca țările participante la proiectul integraționist să rămâne independente din punct de vedere politic. 10% văd noua structură ca pe o analogie a Uniunii Europene, iar 4% consideră că această uniune este inutilă.

Cei mai mulți ruși vor să vadă în calitate de membru al Uniunii Euroasiatice pe Armenia. Pentru aceasta au votat 45% din respondenți. Urmează Azerbaidjan (23%), Kîrgîzstan (20%), Republica Moldova (20%), Uzbekistan (17%), Georgia (14%), Tadjikistan (14%) și Turkmenistan (11%). Cele mai puține voturi au fost acordate pentru statutul de membru al Ucrainei – doar 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − seventeen =