Pe 23 mai 2012, la Bruxelles, a avut loc un summit informal între liderii UE. Pe ordinea de zi, afară de situația Greciei, a fost și încercarea de a stabili pașii cei mai potriviți pentru realizarea strategiei de creștere în Europa până în anul 2020.
Pe 27 aprilie 2012, Adunarea Generală a IRU adoptase în unanimitate rezoluția numită „Determinarea strategiei de creștere a Europei pentru 2020”. Acest document de aproximativ trei pagini a fost trimis ulterior la Comisia Europeană. Pe 30 aprilie s-a primit un răspuns din partea domnului Matthias Reute, Director General al Directoratului General pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) din Comisia Europeană. Analiza acestui dialog oficial scoate la iveală trei aspecte foarte importante: 1. că IRU încearcă să se plieze pe tematica UE 2020; 2. că UE încearcă să țină cont de propunerile IRU și 3. că dialogul dintre IRU și UE trebuie să intre într-o nouă fază. Să le luăm pe rând.
Rezoluția IRU este alcătuită din două părți: în prima se arată ponderea activităților de transport de persoane și mărfuri în economia europeană. În partea a doua sunt prezentate soluțiile IRU pentru creștere economică. Astfel, conform documentului, serviciile de transport reprezintă 4,6 din PIB-ul UE și până la 10% din veniturile fiscale totale. În consecință, transportul rutier comercial contribuie anual la economia UE cu 370 de miliarde de euro. Dacă se urmărește pentru anul 2020 o strategie de creștere inteligentă, sustenabilă și cuprinzătoare a UE, atunci IRU, afirmă documentul, subliniază rolul vital pe care îl deține transportul de persoane și mărfuri în acest proces. Problema dezvoltării e dependentă însă de îmbunătățirea cadrului legislativ UE.
Cu această remarcă, trecem la partea a doua a rezoluției. Aici IRU propune UE să facă o prioritate din strategia de creștere din transportul rutier comercial.
Soluțiile imediate și generale IRU sunt:
– Stoparea indexării, creșterii și introducerii de noi taxe pe transportul rutier comercial și alocarea de venituri pentru a sprijini investiţiile în drumuri, servicii, infrastructură, inovare şi formare profesională.
– Adaptarea cadrului legal, pentru a oferi certitudine juridică cu privire la investiţiile realizate de către operatorii rutieri de transport în tehnologii inovatoare, eficiente, nepoluante şi sigure, pentru a se asigura că acestea oferă o rentabilitate a investiţiilor şi mijloace suficiente, pentru a permite un plus de inovaţie, ecologizare la sursă şi de productivitate.
– Crearea unei condiţii de concurenţă echitabilă între diferitele moduri de reglementare, inclusiv în ceea ce priveşte impozitarea, accizele, TVA.
– Furnizarea unei strategii coerente de cercetare şi dezvoltare pentru transportul rutier, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa, siguranţa şi durabilitatea viitoare.
Soluțiile IRU pentru transportul rutier de marfă:
– Modificarea fără întârziere a Codul Vamal al UE, pentru a permite celor 12 milioane de camioane din UE să fie autorizate să facă transport comercial în UE, prin intermediul beneficiilor oferite de Sistemul TIR. Astăzi, comerţul UE este gestionat de câteva sute de expeditori care, prin intermediul unei garanții, controlează 99% din totalul transportului de mărfuri efectuat în conformitate cu Sistemul de Comerț.
– Permiterea utilizării Sistemului TIR în paralel cu Sistemul de Comerț, fapt care ar genera imediat creștere, prin deblocarea a peste 600.000 de companii de transport, afectate de constrângerea de mai sus.
– Oprirea discriminării anumitor moduri de transport, reechilibrarea concurenței și asigurarea de șanse egale pentru toate modurile de transport.
– Facilitarea operatorilor de transport la fonduri pentru investiții în tehnologii nepoluante.
– Creşterea eficienţei şi a capacității sistemului de transport al UE, prin standardizarea vehiculelor şi unităţilor de transport ale Sistemului Modular European (SME) şi prin promovarea utilizării acestuia pentru toate cererile inter şi intramodale.
– Conectarea oricărei liberalizări a cabotajului cu măsurile de armonizare concomitente.
Soluțiile IRU pentru transportul în comun de persoane:
– Stabilirea și promovarea unei politici UE, pe baza obiectivelor de mişcare inteligentă, pentru a dubla utilizarea transportului rutier comun de autobuze, autocare şi taxiuri. Această politică ar genera patru milioane de noi locuri de muncă (şoferi, manageri, angajaţi cu înaltă calificare, mecanici, profesionişti din domeniul turismului etc.), iar în UE s-ar reduce în mod semnificativ congestionarea traficului şi numărul accidentelor şi s-ar oferi oportunităţi sociale şi economice pentru toţi cetăţenii.
– Eliminarea impozitelor prea mari aplicate transportului de călători cu autobuzul, autocarul și taxiul, precum și egalizarea acestora cu cele ale transportului aerian, în condițiile în care transportul rutier este de 10 ori mai puțin poluant.
– Furnizarea de stimulente privaților, spre a putea fi realizată strategia Smart Move.
– Stimularea călătoriilor între orașe cu autobuzul.