Șoferii armeni vor obține la Tbilisi vize de lucru pentru Turcia

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a acceptat oferirea vizelor de lucru pentru șoferii armeni, care transportă mărfuri din Armenia în Turcia prin Georgia. Vizele vor fi eliberate la secția consulară a ambasadei Turciei din Tbilisi, a declarat coordonatorul programului USAID pentru ameliorarea relațiilor dintre Turcia și Armenia, Artur Kazarian. foto

Vizele vor mai fi oferite și la granița georgiano-turcă. Potrivit legislației turcești, pentru tranzitul mărfurilor pe teritoriul Turciei, șoferii au nevoie de viză pe care o pot obține la consulat, care nu există în Armenia, deoarece între aceste două țări nu există raporturi diplomatice.

Transportatorii armeni sunt interesați de accesul la portul Trabzon, care ar putea fi o alternativă a celui georgian din localitatea Poti. Directorul portului turcesc, Muzaffer Ermiș, a declarat de repetate ori că Trabzon este pregătit să-i deservească pe transportatorii de mărfuri armeni.

Problemele transpotului de mărfuri dintre Turcia și Armenia au fost discutate la cea de-a patra ediție a forumului de afaceri armeano-turc, organizat cu ajutorul programului USAID, care prevede ameliorarea relațiilor dintre cele două țări.

Granița dintre Turcia și Armenia a fost închisă în anul 1993, urmare a unei decizii a oficialităților de la Ankara. Procesul de ameliorare a relațiilor a început în toamna anului 2008, la inițiativa președintelui armean, Serj Sargsyan. Pe 10 octombrie 2009 miniștrii de externe din cele două țări au semnat Zurich „Protocolul de stabilire a relațiilor diplomatice” și „Protocolul privind dezvoltarea relațiilor bilaterale”, care urmau să fie ratificate de parlamentele de la Erevan și Ankara.

Însă, pe 22 aprilie 2010 Sargsyan a semnat un decret de încetare a procesului de ratificare a acordurilor armeano-turce, declarând atunci că Turcia nu este pregătită să continue procesul inițiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − fifteen =