Sistem de monitorizare a pulsului șoferilor, elaborat în Japonia

Specialiști de la Nippon Medical School au elaborat un sistem special pentru autoturisme, capabil să-l atenționeze pe șofer cu privire la un posibil atac de cord, pentru a preîntâmpina astfel un eventual accident rutier, informează mass-media locale, citate de ITAR-TASS. foto

Sistemul presupune un transmițător pentru monitorizarea pulsului, sistem montat pe volanul mașinii. În acest fel, sistemul urmărește în permanență și în timp real ritmul cardiac al șoferului. În cazul apariției de simptome îngrijorătoare, mecanismul va emite un semnal de atenționare, recomandând oprirea de urgență a mașinii și solicitarea de ajutor medical. 

„Sperăm să reducem numărul de accident pe șosele”, a declarat coordonatorul proiectului, Takao Kato. De-a lungul ultimilor zece ani, cercetătorul nipon a desfășurat un amplu studiu medical, în urma căruia au putut fi stabilite o serie de semnalmente ce atestă un atac de cord. După cum a subliniat Kato, primele dintre acestea pot fi reperate cu mult timp înainte de atacul propriu-zis: aproximativ cu două ore avans.

Grupul de cercetare poartă negocieri cu reprezentanți ai concernului auto Toyota Motor Corp, cu privire la posibilitatea montării unor astfel de sisteme pe mașinile companiei. Inventatorii sunt convinși că sistemul elaborat de ei va permite salvarea a numeroase vieți.

Potrivit statisticilor oficiale, numai pe străzile din Tokyo mor anual, chiar la volan, în jur de 20 de oameni. De multe ori asemenea cazuri se soldează cu accidente rutiere grave. (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × one =