La Bruxelles are lo..." />

Serbia începe negocierile de aderare la UE

La Bruxelles are loc marţi prima conferinţă interguvernamentală Serbia-Uniunea Europeană, care, formal, marchează începerea negocierilor de aderare. În numele UE, conferinţa va fi deschisă de şeful diplomaţiei elene, Evangelos Venizelos, care va prezenta cadrul de negociere. O scurtă alocuţiune va fi susţinută de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule. foto

Delegaţia Serbiei va fi condusă de premierul Ivica Dacic, iar din delegaţie vor mai face parte şi prim-vicepremierul Aleksandar Vucic, ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, ministrul pentru integrare europeană, Branko Ruzic şi negociatorul şef al Serbiei, Tanja Miscevic. Înainte de plecarea la Bruxelles, Vucic a declarat că este o zi mare şi importantă pentru Serbia, iar Dacic a apreciat că „pentru Serbia este o zi istorică pentru că pentru prima dată putem spune că ceva se întâmplă şi nu că se va întâmpla”. 

„Obiectivul nostru este să facem ce ţine de noi pentru a finaliza negocierile până în 2018 şi apoi nu mai depinde de noi dacă vom fi primiţi în UE până în 2020”, a declarat Vucic. Protocolul actualei conferinţe de la Bruxelles prevede ca, după prezentarea cadrului de negociere, delegaţia Serbiei să-şi prezinte platforma de negociere.

„Acest document conţine poziţia Serbiei privind cadrul de negociere al UE şi calendarul negocierilor. Documentul se referă la conceptul de societate spre care trebuie să se îndrepte Serbia, deoarece UE nu este doar un obiectiv, ci şi mijlocul prin care dorim modernizarea statului”, a explicat Dacic.

„Conferinţa este importantă nu numai în percepţia opiniei publice din Serbia, ci şi pentru UE, deoarece la această conferinţă vor fi prezenţi şi miniştri din România, Ungaria, Austria, Croaţia, Franţa şi şeful diplomaţiei Greciei, ţară ce prezidează UE în prima jumătatea a anului”, a declarat ministrul sârb pentru integrare europeană, Branko Ruzic.

Şeful diplomaţiei croate, Vesna Pusic, a declarat că organizarea primei conferinţe dintre Serbia şi UE este o veste bună nu numai pentru Serbia, ci şi pentru Croaţia şi toate statele din Balcanii de Vest. Pusic şi-a anunţat participarea la conferinţă ca un semn al sprijinului Zagrebului pentru integrarea europeană a Serbiei. Conferinţa este progamată să înceapă la ora locală 9:00 şi va dura o oră, iar declaraţiile de presă ale premierului şi prim-vicepremierului Serbiei sunt planificate la ora 11:00, după terminarea conferinţei. În timpul şederii la Bruxelles, premierul Serbiei, Ivica Dacic, are planificate întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − 1 =