..." />

Se sfârșesc anul viitor disputele din transportul de persoane?

Atribuirea traseelor județene și interjudețene de transport al pasagerilor, programată pentru ianuarie 2013, ar putea deveni încă o dată o adevărată harababură, ce va putea fi evitată doar dacă Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va deveni singura instituție responsabilă.
Asociațiile și federațiile patronale din transporturi cer ca Guvernul să atribuie traseele județene și interjudețene pentru transportul rutier de pasageri pe baza unor cerințe similare în privinţa siguranței, confortului pasagerilor și concurenței loiale.
„E o harababură ce domnește de ani buni. Nimeni nu vrea să îndrepte situația”, se plânge Laszlo Orban, președintele Asociației Transportatorilor Rutieri din Transilvania.
An de an, spun unii transportatori, după atribuirea traseelor dintr-o categorie, cei rămași fără curse la categoria respectivă vin cu mijloacele lor de transport și participă la cealaltă categorie, chiar dacă cerințele sunt diferite.
„La cursele interjudețene trebuie să ai aer condiționat, la cele județene ventilație, scaunele sunt mai confortabile la a doua categorie, numărul de uși mai mic, nu sunt locuri în picioare la cursele interjudețene”, menționează câteva diferențe Doru Marian Crăc, președintele Federației Operatorilor Rutieri din România.
Transportatorii mai afirmă că în funcție de prieteniile la nivel județean, unele firme primesc și licențe de operare a unor rute județene, iar la nivel județean sunt numeroase procese pe concurența neloială.

Soluția? Unificarea criteriilor

Una dintre soluții ar fi ca atribuirea traseelor județene și interjudețene să aibă un calendar comun şi să fie în baza aceluiaşi punctaj, astfel încât să fie evitată monopolizarea pieței. Pentru aceasta ar trebui semnat un ordin comun de către ministerele Administrației și Internelor (MAI), pe de o parte, și de către MTI.
„Dacă acest deziderat nu va fi îndeplinit, considerăm că autoritățile statului n-au învățat nimic din experiența ultimilor patru ani, în care, din cauza intereselor personale, s-a ajuns ca la nivel național, pe rolul instanțelor, să fie sute de dosare de concurență neloială și nerespectarea principiilor de drept”, se arată într-un comunicat FORT.
Singura autoritate competentă de autorizare și reglementare a transportului public de pasageri e ARR, ce trebuie să poarte răspunderea pentru organizarea și desfășurarea transportului public de pasageri județean și interjudețean, mai spun transportatorii. În practică, MTI se ocupă doar de traseele interjudețene, iar consiliile județene de cele din interiorul județelui.
Sorin Supuran, director general ARR: „Consiliile județene nu au, de cele mai multe ori, personalul necesar pentru gestionarea problematicii curselor județene. Sunt câte două – trei persoane ce au în realitate multe alte atribuții”.

ARR promite soluții

În premieră în anul 2013, disputele din jurul acordării traseelor interjudețene și județene au șanse să fie rezolvate. „E o preocupare pentru rezolvarea acestor probleme. Vrem să menținem aceleași criterii de acordare, un calendar comun şi o corelare a programelor de transport”, spune Sorin Supuran, directorul general ARR.
Deoarece nu se poate emite un ordin comun al MTI și MAI din considerente juridice, vor fi emise două separate, ce vor conține criterii identice de calificare la atribuirea curselor, spune Supuran. Consiliile județene se vor ocupa în continuare de transporturile județene, însă implementarea tehnică a acestuia va pica în sarcina MTI.
„Consiliile județene nu au de cele mai multe ori personalul necesar pentru gestionarea curselor județene, sunt câte două – trei persoane care au în realitate multe alte atribuții”, spune Sorin Supuran. El adaugă că autoritatea s-a întâlnit cu 200 de operatori de transport de persoane și că măsurile convenite sunt menite să mulțumească majoritatea transportatorilor, nu cazuri individuale, unde „fiecare vrea o atribuire pe tipul de parc deținut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 5 =