ARTRI atrage atent..." />

Scrisoare-Circulară ARTRI către membrii săi

Stimaţi membri,

Întrucât Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), în curs de ratificare, conţine numeroase referinţe directe la comerţ şi indirecte la activităţile transportatorilor, Consiliul director al ARTRI a decis derularea mai multor activităţi pentru clarificarea efectelor ACTA şi stabilirea măsurilor ce se impun.

În acest sens, Grupul de analiză al ARTRI a elaborat un studiu de impact, din care rezultă că implementarea ACTA va influenţa negativ mediul de afaceri. Totodată, adoptarea prevederilor ACTA va putea determina modificări suplimentare ale unor articole din actele normative europene şi naţionale. Pe baza acestor concluzii, ARTRI va face demersuri interne şi internaţionale pentru respingerea adoptării ACTA în forma actuală şi pentru monitorizarea implementării eventualelor modificări din legislaţia naţională, În cazul ratificării acestuia în Parlamentul European în această vară.

Reamintim ca în prezent în România, este în vigoare o legislaţie specifică combaterii contrafacerilor. Prevederile acestor reglementări stabilesc clar care sunt atribuţiile autorităţilor implicate şi care sunt categoriile de agenţi economici vizaţi.

Cu toate că transportatorii nu sunt nominalizaţi direct în această legislaţie, noul Cod civil dă posibilitatea celor afectaţi de contrafacerea mărfurilor să se îndrepte juridic şi împotriva transportatorului.

Până la clarificarea tuturor implicaţiilor legislative generate de ACTA şi de noul Cod civil, ARTRI vă recomandă să vă derulaţi toate operaţiunile cu respectarea prevederilor legislaţiei specifice de transport. Preluarea mărfurilor transportate trebuie să se facă legal, şoferul trebuie să asiste la încărcare şi să completeze corect documentul de transport. Expeditorul are obligaţia de a preda transportatorului toate documentele necesare încheierii operaţiunii de transport. Dacă, din motive independente de voinţa sa, şoferul nu poate să asiste la încarcare sau nu primeşte toate documentele despre care ştie că-i vor fi necesare, poate să refuze cursa sau cel puţin să noteze rezervele sale în rubrica specială a documentului de transport.

Vă precizăm că legislaţia incriminează pe cei care sunt implicaţi în operaţiuni ce presupun manevrarea mărfurilor contrafăcute, fără a fi inţiatorii sau beneficiarii lor, dacă au cunostinţă despre natura mărfurilor sau au motive justificate pentru a şti care este natura mărfurilor.

ARTRI este preocupată de menţinerea unui climat de afaceri care să permită derularea unor operaţiuni de transport în condiţii normale. De aceea, în perioada imediat următoare, va face demersuri la autorităţile îndrituite pentru ca prevederile legislative să fie dare iar operaţiunile de transport să se poată derula, în continuare, în condiţiile precizate în legislaţia specifica de transport.

Secretar general,
Florinel Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 20 =