Schimbarea la Faţă..." />

Schimbarea la Faţă a Domnului sau Obrejenia

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită azi, 6 august.

Schimbarea la Faţă a Domnului aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa, prin natura umană pe care şi-a asumat-o.

Evanghelistul Matei spune:

„Şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2)

, în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veşmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3). Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era…

„ca soarele”

, iar Luca, vorbind despre veşmintele Sale, menţionează că…

„erau ca zăpada”

, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci zăpada nu a fost topită de soarele din El. Amintim că firea umană şi dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit în Hristos.

Schimbarea la Faţă a Domnului – scurt istoric

Sărbătoarea Shimbarea la Faţă a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor.

Această sărbătoare începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea Schimbarea la Faţă s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de Papa Calist al III-lea, ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

Exista obiceiul ca în această zi să se facă pomenirea generală a celor trecuţi la cele veşnice (în Biserica Rusă).

În unele zone, de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

(Adrian Cocoşilă, CreştinOrtodox.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 6 =