Creştinii ortodocşi..." />

Sărbătorim astăzi Naşterea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi praznicul Naşterii Maicii Domnului ori Sfânta Marie Mică, aşa cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor.

2.228.597 de români (400.000) şi românce (peste 1.800.000) poartă acest nume de botez şi îşi sărbătoresc ziua onomastică astăzi.

Această sărbătoare creştină are o semnificaţie religioasă foarte mare, fiind cea mai importantă sărbătoare creştin-ortodoxă a toamnei, dar şi prima sărbătoare din anul bisericesc.

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar: un prunc, ales al Domnului, pe care, fiind fetiţă, l-au botezat Maria.

Tradiţii şi obiceiuri

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi cel în care noul anotimp începe să-şi intre în drepturi. În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare, de către cele care îşi doresc un copil, sunt mai ascultate ca oricând. Este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pământ.

Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind mai capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor şi semănatul cerealelor de toamnă.

Cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite. Credincioşii merg de dimineaţa la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 11 =