S-au terminat audierile pentru noua Comisie Europeană. Violeta Bulc, noul comisar pentru Transporturi

Comisarul european desemnat pentru transport, slovena Violeta Bulc, despre care se spune că poate merge prin foc, a făcut o impresie excelentă cu prilejul audierii sale din cadrul Parlamentului European de luni seară, relatează EurActiv. foto

Audierea lui Bulc a fost percepută drept una vitală pentru întreaga Comisie condusă de Jean-Claude Juncker care urmează să fie supusă la vot în plen miercuri, 22 octombrie. Este acum un lucru aproape sigur că noua comisie Juncker va putea să-și înceapă mandatul de la 1 noiembrie, apreciază portalul de informații europene.

Violeta Bulc a fost aleasă de premierul sloven Miro Cerar pentru a o înlocui în executivul comunitar pe Alenka Bratușek, după ce 112 eurodeputați au votat împotriva nominalizării sale.

Violeta Bulc, un antreprenor de comunicații care s-a alăturat noului guvern din Ljubljana abia luna trecută, a tras atenția la Bruxelles cu paleta ei largă de interese, mergând de la abilitatea ei tinerească pentru baschet, o centură neagră în tae kwon do, până la instruirea ei ca șaman și promovarea mersului prin foc în cadrul afacerii ei de consultanță.

Spre deosebire de Alenka Bratușek, care a vorbit slovenă în cea mai mare parte a audierii, Violeta Bulc a vorbit o engleză fluentă și nu a părut să fie stresată, unii martori comparând audierea sa cu o discuție la gura focului, notează EurActiv.

Deși a avut doar patru zile pentru a se pregăti de audierea de confirmare și nu are experiență în domeniul transporturilor care i-a fost repartizat, Bulc a confirmat ceea ce Juncker a spus despre ea după ce a întâlnit-o, la 15 octombrie, respectiv faptul că învață foarte repede.

În timpul audierii, ea a răspuns la întrebări pe subiecte precum dumpingul social în domeniul transporturilor, măsurile de prevenire a răspândirii Ebola pe teritoriul european sau consecințele embargoului rus asupra produselor alimentare asupra mediului de afaceri din UE. Mai mulți eurodeputați i-au pus candidatei slovene câte trei sau patru întrebări și ea a reușit în general să răspundă măcar parțial tuturor acestora, în ciuda constrângerilor de timp.

Violeta Bulc a dovedit o personalitate care este în mod cert atipică și emoțională. În mai multe rânduri, ea a spus că soluțiile la probleme complicate pot fi găsite ‘punând la aceeași masă oameni cu bunăvoință’ și a mărturisit că iubește natura și insulele grecești.

Confirmarea lui Bulc poate fi văzută și ca o victorie personală a lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, care și-a asumat riscul susținerii sale, în pofida sugestiilor că Slovenia ar fi trebuit să nominalizeze candidați cu mai multă experiență în domeniu.

Audierea lui Maros Sefcovic, vicepreședinte desemnat pentru uniunea energetică, s-a desfășurat simultan la Strasbourg, în fața membrilor comisiilor pentru industrie, cercetare și energie și respectiv mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Deloc surprinzător, Sefcovic, care a deținut postul de vicepreședinte în actuala Comisie și este un fost diplomat, s-a descurcat bine și în a doua audiere prin care trece în acest proces. El fusese deja confirmat ca deținător al portofoliului pentru transport și spațiu, dar eșecul lui Bratușek în PE a impus o redistribuire de amploare redusă a posturilor de către președintele ales al viitoarei Comisii, Jean-Claude Juncker.

Potrivit EUobserver, eurodeputații ar urma să-și anunțe marți verdictul, respectiv dacă Sefcovic și Bulc sunt apți pentru a primi portofoliile care le-au fost desemnate. Totuși, potrivit sursei citate, Violeta Bulc a sărbătorit deja luni seară, în barul hotelului Hilton din Strasbourg, modul în care a decurs audierea, fiind felicitată la un moment dat de un alt viitor vicepreședinte al CE, finlandezul Jyrki Katainen. (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =