Compania r..." />

Rusia reia discuțiile despre proiectul Burgas – Alexandroupolis

Compania rusească Transneft va readuce pe agenda discuțiilor cu Uniunea Europeană subiectul reînnoirii proiectului privind construcția oleoductului Burgas – Alexandroupolis, a declarat vicepreședintele companiei, Sergei Khodyrev, citat de agenția rusească Prime. foto

Discuțiile vor fi reluate după ce executivul de la Sofia a renunțat la construcția conductei, motivând că nu este rentabil din punct de vedere economic. Partea rusă susține însă că proiectul – așa cum a fost negociat – ar putea servi intereselor a trei țări: Bulgaria, Grecia și Rusia. 

Capacitatea prevăzută a oleoductului ar fi de 35 – 50 de milioane de tone de petrol anual. Potrivit planului, suspendat la ora actuală, Rusia deţine 51% din acţiunile proiectului, în timp ce Bulgaria şi Grecia îşi împart în mod egal 49%.

În 2007, Rusia, Bulgaria și Grecia au semnat un acord pentru a construi o conductă cu lungimea de 285 de kilometri, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru a transporta petrol rusesc din portul bulgar Burgas de la Marea Neagră până la portul grecesc Alexandrupolis, ocolind căile navigabile aglomerate din strâmtorile Bosfor și Dardanele.

„Strâmtorile au o capacitate limitată. Ele nu se pot extinde, iar în cazul în care în regiune va fi mai mult petrol, construcția unei conducte ocolitoare prin Turcia va fi foarte costisitoare”, a explicat Khodyrev.

În decembrie 2012, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, Philip Lowe, a invitat compania Transneft să participe la lucrările reuniunii miniștrilor Energiei din UE, desfășurată la începutul acestei săptămâni la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + fifteen =