Rusia vrea să interzică livrările de legume şi fructe din Albania şi Macedonia

Rusia ar putea interzice livrările de produse vegetale din Albania şi Macedonia, informează agenția de presă Interfax. foto

„Probabil că vom interzice livrările de produse vegetale, datorită încălcărilor ce au loc în sistemul de certificare a acestora” a declarat Serghei Dankvert, şeful Rosselhoznadzor (Serviciul federal pentru control veterinar şi fitosanitar).

Potrivit sursei citate, au fost semnalate cazuri de falsificare a certificatelor de calitate, precum şi cazuri în care la importarea produselor nu a fost completată documentaţia necesară. „Din această cauză am şi interzis în trecut livrările, lucru pe care îl vom face şi acum”.

Dankvert consideră că ţara-exportatoare trebuie să introducă nişte forme de protecţie a certificatelor de calitate şi să introducă un sistem de confirmare electronică a expedierii produselor.

Aleksei Saurin, adjunct al liderului Rosselhoznadzor, a avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Macedoniei în Rusia, Iani Bogoevski. Partea rusă a cerut Servicilui de stat pentru carantină şi protecţia plantelor din Macedonia ca în decurs de o săptămână să prezinte materialele care i-au fost solicitate anterior referitoare la sistemul de verificare a coletelor exportate aflate în carantină şi avizul de originalitate a o serie de certificate fito-sanitare. „În cazul în care informaţiile prezentate nu vor fi suficiente sau corecte, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive în legătură cu livrările de produse vegetale pe piaţa din Rusia” – se arată în comunicatul Rosselhoznadzor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × two =