..." />

Rusia vrea regim fără vize cu UE până la Jocurile Olimpice din Soci

Federația Rusă va cere insistent anularea regimului de vize cu Uniunea Europeană la summitul bilateral, care va avea loc pe 21 decembrie la Bruxelles, a declarat ambasadorul cu împuterniciri speciale al MAE rus, Anvar Azimov. foto

Într-un interviu pentru publicația Kommersant, diplomatul rus a declarat că, la Bruxelles, președintele rus, Vladimir Putin, le va propune europenilor următoarea schemă: până la sfârşitul anului părţile finalizează realizarea primelor două pachete din lista „Paşi comuni pentru trecerea la regimul fără vize”, pusă de acord în decembrie 2011 (cele două pachete se referă la protecţia documentelor şi imigraţia ilegală).

Munca la cel de-al treilea şi al patrulea pachet (ordinea socială, securitatea, cooperarea în domeniul juridic, relaţiile externe) trebuie să fie încheiată înainte de summitul Rusia-UE din luna iunie 2013, urmând ca la acest summit să fie dat startul elaborării acordului propriu-zis de anulare a vizelor, pentru a fi adoptat în decembrie 2013. Astfel, vizele ar putea fi anulate până la Olimpiada din Soci din 2014.

Totodată, diplomatul a acuzat Bruxellesul de politizarea și tergiversarea problemei vizelor, amenințând UE cu „lovituri adecvate”. „După părerea noastră, documentul privind îndeplinirea măsurilor comune pentru trecerea la un regim fără vize a fost pus în aplicare. Suntem gata să ne îndeplinim angajamentele, conform documentului, până la sfârşitul anului 2013. Sperăm că şi UE va proceda la fel. Dacă până la sfârşitul anului 2013 nu va exista un progres în ceea ce priveşte elaborarea documentului (privind regimul fără vize), Rusia va trage concluziile sale. Ştiţi, ruşii se gândesc mult timp, însă după aceea lovitura va fi adecvată şi asimetrică. Noi ne opunem acestui lucru, însă cred că trebuie să ne înţelegem”, a spus Azimov.

Anterior, liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, raportor permanent pentru Rusia, a sugerat că Jocurile Olimpice din Soci ar putea fi un pretext bun pentru anularea definitivă a regimului de vize între cele două părți sau, cel puțin, pentru perioada desfășurării competițiilor sportive.

Acum câteva zile, președintele Comitetului olimpic din Rusia, Alexandr Jukov, a declarat că, practic, toată infrastructura necesară este pregătită pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din Soci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 2 =