Rusia va investi 15 miliarde de dolari în Ucraina și reduce prețul la gaze

Federaţia Rusă va investi 15 miliarde de dolari în titluri de stat din Ucraina şi va reduce preţul gazelor naturale ruseşti livrate ucrainenilor, a anunţat, marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, după întâlnirea de la Moscova cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici. foto

Potrivit agenției de presă UNIAN, la întâlnirea care a avut loc cu ocazia reuniunii Comisiei interstatale de cooperare ruso-ucraineană, cele două părţi au semnat un acord bilateral care prevede eliminarea unor bariere comerciale, până la sfârşitul anului viitor. În virtutea acestui acord, Rusia va împrumuta Kievul cu 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul de Finanţe al Ucrainei, în 2013 şi 2014, şi va reduce preţul gazelor livrate ucrainenilor de la peste 400 de dolari pe mia de metri cubi la 268,5 dolari. 

„Acest demers nu este legat de nicio condiţie, de nicio creştere sau scădere, de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor sau cheltuielilor”, a declarat Putin, făcând aluzie la condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional în vederea acordării unui împrumut Ucrainei.

În ceea ce priveşte o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan, Vladimir Putin a menţionat că acest subiect nu a fost discutat în cadrul întâlnirii cu Ianukovici. „Aş vrea să calmez pe toată lumea şi să spun că nu am discutat deloc problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală”, a precizat Putin, la o conferinţă de presă după discuţiile purtate la Moscova cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =