Pe ..." />

Rusia și „vaca nebună“ –  atac direct la comerţul româno – chinez

Pe 30 aprilie 2014, într-un abator din Bistrița-Năsăud au fost sacrificate 40 de taurine. O vacă a fost depistată cu o formă atipică de encefalopatie spongiformă bovină (ESB – boala vacii nebune). ANSVSA și-a făcut datoria. Autoritățile n-au ascuns adevărul sub preș. Perfect: deci avem filtre sanitar-veterinare bune. Rusia a anunțat că nu mai importă animale vii, carne și produse din carne de vită din România. În realitate, nu a mai cumpărat de peste zece ani taurine din țara noastră. Noi nu prea mai avem suficiente nici pentru noi. Prin urmare: cum interzici un lucru ce nu există? Și atunci, despre ce e vorba?

  

Carnea infestată n-a ajuns în comerţ: a fost depistată şi distrusă. Au fost ucise toate vacile fermierului din Chinteni, Cluj, de unde provenea vaca. Crescătorul a fost despăgubit. „Sănătatea publică nu e şi n-a fost pusă-n pericol nici un moment. Carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. Au fost instituite restricţii la circulaţia animalelor, conform regulamentelor europene“, arată ANSVSA. Din 2002, în România se pot testa rapid animalele pentru ESB. „Dacă la final, cu teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că e vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol“, spune Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA.

Dai în România și crapă în… China

Ne aflăm în plin război geopolitic și geoeconomic, ce poate afecta și interesele transportatorilor. România a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru ESB. Atentă la bolile taurinelor din UE, unde caută mai mult animale sănătoase, China și-a trimis negustorii să comande 500.000 pe an din România. De unde să scoatem noi atâtea vaci? Abia mai avem vreun milion, comanda era interesantă. Mai nou, chinezii umblă prin țară și vor să cumpere fermele cu tot cu… fermieri. Lumea musulmană, cu excepția Turciei, e o piață uriașă pentru crescătorii noștri. Aici găsesc arabii carne „halal” și evreii cumpără animale „kosher”!

Rusia importă mari cantități de carne de vită din Argentina, Brazilia și SUA. Taurinele din România nu contează economic pentru Moscova. Dar nu și politic. O interdicție impusă de Kremlin pentru boii din România, fie și fără motiv, are greutate în China și lumea musulmană. România a mai fost atrasă în scandaluri internaționale pe tema produselor alimentare: înlocuirea cărnii de vită cu carne de cal în Marea Britanie s-a dovedit opera unor firme engleze cu ștaif. Laptele cu aflatoxină a fost o acțiune Danone, Friesland ș.a.m.d., ce doreau să determine crescătorii români să reducă prețul laptelui, deși semnaseră contractele. Fantoma „vacii nebune” e opera Kremlinului. Bucureștiul trebuie pedepsit pentru: Scutul anti-rachetă de la Deveselu, politica externă proprie, ruptă complet de zona de influență a Rusiei, apropierea fără rezerve de SUA, unicul partener ce contează realmente pentru securitatea României și interesele ei, campania europeană dusă de Traian Băsescu pentru aderarea R. Moldova la UE.

O balanță strâmbă

Rusia e un partener economic important pentru România. Enorma ei piață prezintă interes pentru oamenii noştri de afaceri, dar nu ei poartă vina că nu abordează spaţiul CSI. Nici președintele, care cere să se respecte interesele noastre la Marea Neagră. Kremlinul e vinovat, pentru că amestecă politica în comerțul liber. Foarte mulți ruși ar cumpăra mobilă, încălțăminte şi îmbrăcăminte din România. Cu ani în urmă, am verificat această atitudine la un târg din Moscova. Ei n-au uitat că românii au design de înaltă ținută. Așadar, România are balanță negativă cu Rusia: deficit peste un miliard de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − three =