Președintele..." />

Rusia s-a retras din Curtea Penală Internațională

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat, pe 16 noiembrie, un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internațională (CPI), conform unui document publicat pe pagina oficială a guvernului rus, citat de agențiile de presă internaționale. foto

Putin a afirmat că „trebuie acceptată propunerea Ministerului Justiției, în consens cu Ministerul de Externe, Curta Supremă, Procuratura Generală și Comitetul de Instrucție (…) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale”.

„Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnăturii, implică consecințe juridice prevăzute în Convenția de la Viena asupra tratatelor internaționale din 1969”, a precizat un comunicat al Ministrului rus al Afacerilor Externe.

Rezoluția — grație căreia Rusia poate rămâne în afara jurisdicției Curții de la Haga — intră în vigoare chiar azi.

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcționat, CPI a produs doar patru sentințe și a cheltuit peste un miliard de dolari.

În ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunțat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului dintre Rusia și Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud, scrie agenția EFE.

De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicității o declarație în care se afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat și în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat, scrie AFP.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetățean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Sursa: Agerpres 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − seven =