<..." />

Rusia a sistat livrările de gaze naturale și cărbune către Ucraina

Concernul rus „Gazprom” a sistat, miercuri dimineaţă, furnizarea de gaze naturale către Ucraina, a anunţat șeful „Gazprom”, Aleksei Miller, citat de serviciul de presă al companiei. foto

„Astăzi (miercuri, n.red), la ora 10:00 (ora Moscovei), compania Naftohaz Ukraina a primit volumul achitat. Noua plată în avans nu s-a mai făcut şi, de asemenea, nu există cereri pentru furnizarea de gaze naturale din partea Naftohaz. Astfel, livrarea de gaze va fi suspendată până la efectuarea plăţii de către compania ucraineană”, a explicat Miller. Şeful „Gazprom” a precizat că refuzul Ucrainei de a achiziționa gaze ruseşti creează riscuri pentru tranzitul de gaze spre Europa.

Începând de marți, Rusia a oprit și livrările de cărbune către Ucraina, ca răspuns la blocada energetică împotriva Crimeii, scrie ziarul rus „Kommersant”, cu referire la Serviciul Vamal din Rusia.

O sursă din cadrul Ministerului Energiei de la Kiev a informat „Kommersant” că rezervele de cărbune din Ucraina constituie două milioane de tone, iar acest volum este suficient pentru cel puțin o lună. Cu toate acestea, sursa principală de cărbune se află în teritoriile din Donbas aflate sub controlul rebelilor pro-ruşi, care, de asemenea, au anunţat oprirea transporturilor de cărbune către restul teritoriului Ucrainei. Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a admis că Moscova ar putea suspenda livrările de cărbune către Kiev, ca răspuns la încetarea aprovizionării cu energie electrică a peninsulei Crimeea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 5 =