Duma de S..." />

Rusia a ratificat protocolul privind aderarea la OMC

Duma de Stat a Federației Ruse a ratificat protocolul privind aderarea Rusiei la Acordul de la Marrakech din anul 1994 referitor la constituirea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Pentru adoptarea documentului au votat 238 de deputaţi, 208 au votat împotrivă, iar un deputat s-a abţinut. foto

Ratificarea documentului a stârnit și unele proteste, relatează agenția Ria Novosti. Toţi membrii grupului parlamentar din cadrul Partidului Comunist a Federaţiei Ruse, s-au adunat în faţa sediului Dumei de Stat pentru a protesta împotriva admiterii Rusiei la OMC.

Potrivit deputatului PCFR, Nikolai Kolomeiţev, Rusia va suferit pierderi colosale de pe urma admiterii în această organizație. În opinia sa, Rusia nu este capabilă să concureze cu cele mai dezvoltate state europene şi nici cu economia americană.

Cererea Rusiei de aderare la OMC a fost aprobată în luna decembrie 2011, dupa 18 ani de negocieri pentru aderare la această organizație care se ocupă cu reglementarea comerțului mondial. După ratificare, Rusia va dispune de un nou interval de 30 de zile pentru a deveni membru deplin al OMC.

Rusia și-a depus în 1993 candidatura pentru a intra în această organizație internațională, dar procesul a fost stopat în urma ostilităților cu Georgia.

Nicio altă țară nu a negociat atât de mult timp pentru a intra în OMC. Precedentul record aparținea Chinei, care a intrat în OMC în 2001, după 15 ani de negocieri.

În total, Rusia a încheiat 39 de acorduri bilaterale pentru a garanta accesul la servicii și 57 pentru acordul la bunuri, pentru a obține undă verde din partea statelor membre ale OMC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =