Cazul unui tânăr șofer elveți..." />

Rulezi «lipit» – plătești nemaiauzit

Cazul unui tânăr șofer elvețian căruia i-a fost suspendat permisul provizoriu și i s-a aplicat și o amendă de 10 000 de franci, relatat în publicația «Le Matin», a scos la iveală practicile de « filare » și excesul de zel practicate de politiștii din Vaud și Geneva care se deplasează în mașini fără însemne. foto

Gregory Mazzone, un tânăr de 23 ani din Vaud rula pe autostrada dintre Laussane și Aubonne când și-a dat seama că este urmărit de o mașină. În fapt, în mașina din spate, care nu purta însemne speciale, se aflau doi polițiști care au transmis autorităților competente (!) că șoferul nu respectă distanța regulamentară față de vehiculul din fața sa – adică se află la mai putin de 10 m de acesta în condițiile în care conduce cu 120km/h. Tânărul a rămas fără permis și a primit o amenda consistentă.

Este incontestabil faptul ca a rula prea aproape de mașina din fata, mai cu seama cu o viteza mare este o greșeală gravă – pentru ca nici măcar piloții de curse nu pot evita un impact după o frânare brusca în asemenea condiții.

Cu toate acestea nu e normal ca șerifii sa se deghizeze in coioti ca sa depisteze astfel cazurile de conduita necivilizata la volan. Nu e normal ca politistii sa puna capcane sub acoperirea notiunii de conducere preventiva. Politistii pot face asta circuland in uniformele lor, in masinile oficiale. Altfel multi vor fi indreptatiti sa creada ca in anumite cantoane ei se preteaza la orice pentru a scoate bani din amenzi sub acoperirea incalcarii normelor de conducere preventiva. Si mai rau este ca in asemenea cazuri, in lipsa unor instrumente adecvate de masura, nu se poate dovedi exact la ce distanta ruleaza un vehicul fata de celalalt. Este numai vorba politistilor contra vorba soferului. Si asta poate duce repede la abuz. Este dificil pentru un avocat sa demonstreze ca politistul a facut o apreciere gresita a distantei. Prin urmare, exista pericolul ca astfel de cazuri sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare care aduce milioane.

Aveti o senzatie de déjà-vu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + one =