Rezoluția referitoare la aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria

MAE salută adoptarea rezoluției Parlamentului European referitoare la aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, respectiv eliminarea controalelor la frontierele interne, terestre, maritime și aeriene, votate în plenul Parlamentului European.

„Prin această rezoluție, Parlamentul European îndeamnă Consiliul să prezinte cât mai curând cu putință un nou proiect de decizie privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Româna și Bulgaria și să ia o decizie imediată pentru eliminarea controalelor la frontierele interne. Această rezoluție întărește poziția constantă exprimată în repetate rânduri de Parlamentul European și reiterează importanța admiterii României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Totodată, rezoluția reconfirmă faptul că România este pregătită pe deplin pentru aderare și îndeplinește responsabilitățile care îi revin potrivit statutului de stat Schengen, contribuind astfel la securitatea tuturor cetățenilor europeni”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a votat azi rezoluţia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia,  Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria). Rezoluţia al cărei raportor este liderul socialiştilor europeni, bulgarul Serghei Stanişev, a fost adoptată cu 514 voturi „pentru”, 104 „împotrivă” şi 38 de abţineri.

Rezoluţia e nonlegislativă, având doar rolul unei declaraţii politice, în condiţiile în care Parlamentul European nu are niciun cuvânt de spus în privinţa acceptării unor state în Spaţiul Schengen.

Prin Acordul de la Schengen semnat în mica localitate luxemburgheză Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda au convenit să renunțe treptat la controlul de la frontierele comune și să introducă libera circulație pentru toți cetățenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terțe țări. Cu toate acestea, unele țări au reintrodus, pentru anumite perioade de timp, controalele la frontiere, date fiind evenimentele din ultimul timp, mai ales fenomenul migrației.

Foto: Monumentul Schengen, Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − three =