Cu prilejul sarbatoririi Zi..." />

All Saints Day și Luminația – Restricții de circulație în Europa

Cu prilejul sarbatoririi Zilei Tuturor Sfintilor, la data de 1 Noiembrie 2018, va amintim ca in mai multe tari din Europa sunt restrictii de circulatie.

In Ungaria, tabloul saptamanii arata ca nu se circula cu vehicule de transport marfa mai mari de 7,5 tone:

– de azi, 31 octombrie, ora locala 22.00 si pana maine, 1 noiembrie, ora locala 22.00

– si de sambata, 3 noiembrie, ora 22.00 pana duminica 4 noiembrie, ora 22.00.

Conform informațiilor primite de la autoritățile din Ungaria, începând din data de 4 noiembrie în Ungaria, autovehiculele de peste 7,5 tone incluse în clasa de poluare minim Euro 3 (inclusiv) care circulă în relație internațională sunt EXCEPTATE de sub interdicția din Ungaria până în data de 1 martie a fiecărui an.

Astfel, restricțiile pentru acest weekend se aplică în felul următor:

– 3 Noiembrie 2018 – Sâmbătă: 22-24
4 Noiembrie 2018 – Duminică – LIBERĂ circulației pentru camioane de clasa de poluare minim Euro 3 sau mai mari

Indicatii despre circulatia in restul tarilor puteti gasi aici

An de an, pe data de 1 noiembrie, credinciosii catolici, greco-catolici, ortodocsi, protestanti, reformati din Transilvania, Banat si Maramures celebreaza „Luminatia”, considerata a fi o sarbatoare a mortilor. Se spune ca in aceasta noapte sufletele mortilor viziteaza lumea celor vii. In aceasta noapte, cimitirele se transforma in adevarate oaze de lumina datorita lumanarilor aprinse pentru cei morti. Luminatia, cunoscuta in popor si sub denumirea de Ziua Mortilor este o sarbatoare de origine celtica adusa de catolici in regiunile din Nord-Vest-ul si Sud-Vestul teritoriului romanesc. In bisericile occidentale, cea Romano-Catolica, cea Anglicana si cele Protestante, sarbatoarea Tuturor Sfintilor se ține in ziua de 1 noiembrie, dupa calendarul gregorian. In bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminica dupa Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

In zonele de interferența apuseana credincioșii ortodocși și greco-catolici sarbatoresc Luminația in seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preotii romano-catolici, greco-catolici si ortodocsi oficiaza slujbe de pomenirea mortilor.

Datorita faptului ca, in general, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie. Conform traditiei, in noaptea Luminatiei, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morti, numai de bine” se respecta cu sfintenie, cel putin la cimitir. Interesant este faptul ca indiferent de religie, credinciosii ies in intampinare rudelor si prietenilor adormiti, cu flori si lumanari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =