Republica Moldova va prelua controlul asupra frontierei pe segmentul transnistrean

Republica Moldova și Ucraina intenționează să amplaseze puncte comune de control la trecerea graniței moldo-transnistrene. Subiectul a fost discutat între premierul ucrainean Volodimir Groisman și omologul său moldovean, Pavel Filip. Inițiativa a stârnit nemulțumirea autoproclamatelor autorități separatiste din stânga Nistrului. Cei doi oficiali au stabilit că, până la sfârșitul anului, vor fi introduse controale comune la câteva puncte de trecere a graniței, inclusiv la cel puțin unul care se află pe segmentul transnistrean al frontierei. foto

„Ne propunem ca până la finele anului 2017 să stabilim, împreună cu partea moldovenească, în punctele de trecere a graniței de stat controlul comun. De asemenea, aceste puncte comune de control vor viza și unul dintre cele mai importante puncte Cuciurgan – Pervomaisk”, a precizat Groisman.

Printre punctele de trecere unde ar putea fi amplasate puncte comune de control se numără Maiaki – Palanca – Udobnoie, pe teritoriul Republicii Moldova și Reni – Giurgiulești, pe teritoriul Ucrainei.

Reprezentanții administrației de la Tiraspol sunt totalmente împotriva acestei inițiative. Așa-numitul ministru de externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, s-a arătat deranjat de această inițiativă: „Considerăm că introducerea punctelor comune de control la frontieră este un pas distructiv, deoarece este contrar acordurilor încheiate anterior, care au drept scop îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”.

Și așa-numitul ministru al dezvoltării economice al regiunii separatiste, Serghei Obolonik, a menționat că în cazul în care vor fi stabilite puncte comune moldo-ucrainene de control , costurile agenților economici din Transnistria vor crește și vor ajunge la zeci de milioane de dolari. „În acest caz, potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul este de aproximativ 38 milioane. De asemenea, vor apărea probleme foarte serioase în domeniul fitosanitar. Asta, deoarece în legislația Republicii Moldova nu este stipulat că prin acest punct de control pot fi transportate asemenea produse. În asemenea caz, toate produsele noastre de acest tip nu vor putea fi transportate. Iar aici deja vorbim despre securitatea alimentată a țării noastre”, a precizat Obolonik.

La rândul său, Gheorghe Bălan, vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, susține că declaraţiile potrivit cărora această măsură ar avea impact negativ asupra agenţilor economici şi locuitorilor din regiunea transnistreană sunt niște speculații.

„Mecanismul de control comun ţine de relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu are tangenţe cu procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Vor fi afectaţi doar cei implicaţi în scheme ilicite cum ar fi contrabanda sau traficul ilegal. Abordarea noastră este una pozitivă. Nu va afecta în niciun mod agenţii economici cinstiți şi populaţia din regiunea transnistreană care respectă legislaţia. E orientată doar spre simplificarea tuturor procedurilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi trecere prin aceste puncte. Astfel de posturi comune avem şi în alte părţi, în nordul şi în sudul ţării. Acest control comun simplifică viaţa populaţiei pentru că lucrează în comun grănicerii moldoveni şi cei ucraineni şi controlul este redus la unul. Respectiv, toate aceste speculaţii cu privire la careva probleme suplimentare pentru agenţii economici sau populaţie sunt inventate”, a precizat Bălan.

Sursa: Transilvania Regional Business 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 13 =