Președintele R. Moldova a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, propusă miercuri de Partidul Democrat (PD). foto

Șeful statului a cerut majorității parlamentare să propună un nou candidat până joi, 14 ianuarie, la ora 12.00.

Nicolae Timofti a motivat decizia sa cu prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe hotărâri ale Curții Constituționale, care a decis în aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Potrivit Agerpres, președintele Timofti a amintit că există suspiciuni că Vlad Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare, în condițiile în care la data de 22 februarie 2013 lui Vlad Plahotniuc i s-a dat un vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale, care prejudiciază imaginea parlamentului și a Republicii Moldova.

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern la Chișinău este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =