Republica Moldova are un n..." />

Republica Moldova are un nou Guvern

Republica Moldova are un nou executiv. Premierul desemnat Valeriu Streleț și echipa sa guvernamentală au primit joi votul de încredere al parlamentului de la Chișinău. foto

Noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleț au votat toți deputații noii coaliții (Alianța pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Deputații Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor au votat împotrivă, iar neafiliații Iurie Leancă (fost premier și fost membru al PLDM), Eugen Carpov și Nicolae Juravschi s-au abținut.

Valeriu Streleț, în vârstă de 45 de ani, este membru al Partidului Liberal Democrat.

În componența noului guvern se regăsesc mulți miniștri din fostul cabinet, dar și nume noi. Este vorba despre titularii de la Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Ministerul Mediului.

Partidul Liberal Democrat își păstrează în funcții cinci miniștri: Natalia Gherman — la Externe, Oleg Bălan — la Interne, Anatol Arapu — la Finanțe, Ion Sula — la Agricultură, iar Mircea Buga va trece de la Ministerul Sănătății la cel al Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Tineretului va fi condus de Loretta Handrabura, ministru-adjunct al educației în guvernul precedent.

Și de la Partidul Democrat au rămas în guvern cinci miniștri: Stephane Bride — la Economie, Pavel Filip — la Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Monica Babuc — la Cultură, Vasile Bâtcă — la Ministerul Construcțiilor, iar Ruxanda Glăvan va trece de la Ministerul Muncii la Ministerul Sănătății. În funcția de ministru al justiției a fost numit Vladimir Cebotari, actualul șef al I.S. Calea Ferată din Moldova.

Cele patru ministere care au revenit Partidului Liberal vor fi conduse de Corina Fusu — la Educație, Anatol Șalaru — la Apărare, Iurie Chirinciuc — la Transporturi, iar Valeriu Munteanu va fi ministru al mediului. Totodată, deputatul liberal Gheorghe Brega a fost numit în funcția de vicepremier pe probleme sociale.

În noul guvern și-a păstrat postul și Victor Osipov, el urmând să ocupe în continuare funcția de vicepremier pentru integrare.

Potrivit programului de guvernare prezenta de premierul Valeriu Streleț, noul executiv își propune, între altele, să creeze toate premisele necesare pentru a asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Noul guvern își propune totodată promovarea unei politici externe consecvente și echilibrate în scopul asigurării parcursului european și al consolidării relațiilor cu partenerii internaționali.

În privința relațiilor cu România se dorește aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernul premierului Streleț își propune de asemenea dinamizarea dialogului politic cu Federația Rusă în vederea normalizării relațiilor bilaterale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + ten =