Răzbunarea pentru roșii: Turcia reduce importul de grâu din Rusia

Turcia a introdus noi restricții pentru importul de grâu din Rusia, informează publicația „Vedomosti”. Rusiei îi revin doar 25% din licențele de import oferite de Turcia. Experții consideră că noile „sancțiuni” sunt legate de menținerea de către ruși a embargoului la roșiile turcești. foto

Potrivit sursei, din 15 martie Turcia nu a mai acordat licențe pentru livrarea de grâu rusesc pentru prelucrarea acestuia pe teritoriul Turciei. Anterior, această schemă permitea importul fără taxe pentru prelucrarea și exportul ulterior al produselor din grâu. În noile condiții, taxa de import constituie 130%, ceea ce a dus la stoparea livrărilor de grâu din Rusia.

Războiul comercial dintre Turcia și Rusia a început în anul 2016. De la 1 ianuarie, în urma doborârii avionului de luptă rusesc Su-24 la granițele Turciei, Moscova a interzis importurile de produse alimentare turcești. După trei luni, guvernul rus a ridicat interdicția privind importul de sare, ceapă, conopidă, broccoli, gumă de mestecat și cuișoare din Turcia. În octombrie Rusia a permis și importul de citrice turcești.

„Vedomosti” leagă noile restricții pentru importul de grâu rusesc cu rezultatele întâlnirii dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu omologul său rus Vladimir Putin, care a avut loc pe 3 mai. Atunci liderii celor două țări au decis ridicarea tuturor interdicțiilor din domeniul comercial, cu excepția embargoului la roșii.

„În consecință, Turcia a decis să reducă cota la importul de grâu rusesc”, subliniază directorul centrului „Sovekon” Andrei Sizov.

Până la introducerea restricțiilor, 70-75% din făina din Turcia era produsă din grâul rusesc, iar exportul în Turcia constituia 12-13% din totalul exportului de grâu din Rusia, notează publicația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − six =