R. Moldova și Turcia vor semna acordul de comerţ liber în luna mai

Acordul de comerţ liber moldo-turc va fi semnat în cadrul vizitei la Chişinău a prim-ministrului Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, preconizată pentru luna mai 2013. foto

Semnarea acestui acord este o precondiţie a Uniunii Europene în negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător R. Moldova–UE, subliniază Ministerului Economiei de la Chișinău.

În prezent, relaţiile comerciale moldo-turce sunt reglementate de către regimul GSP Plus, care este un regim preferenţial asimetric, oferit Republicii Moldova de Turcia, şi prevede exportul produselor industriale moldoveneşti fără aplicarea taxelor vamale. Viitorul Acord va liberaliza schimburile comerciale între ţările cele două țări pentru circa 9 000 de poziţii tarifare. 

„Pentru a proteja producătorii autohtoni, au fost negociate perioade de tranziţie pentru o serie de produse industriale, precum ar fi: produse textile, covoare, mobilă, unele materiale de construcţie şi din plastic etc. Pentru acestea sunt prevăzute perioade de tranziţie de 3, 5 sau 7 ani, în funcţie de produs”, a declarat Inga Ionesii, şefa Direcţiei generale politici comerciale de la Ministerul moldovean al Economiei.

Un alt rezultat al negocierilor sunt cotele convenite de către ţări pentru produsele agricole. Astfel, agenţii economici din Republica Moldova vor putea exporta în limita cotelor stabilite circa 30 de produse: zahăr, cereale, vin, legume, fructe, lactate, ţigări ş.a. Totodată, o serie de produse agroalimentare nu vor nimeri sub incidenţa Acordului, precum ar fi: carne, struguri, ouă etc.

„Taxele de import în Turcia sunt foarte înalte, iar cotele negociate vor permite agenţilor economici din Republica Moldova să se afirme pe piaţa turcă atât prin calitatea produselor, cât şi prin preţurile competitive”, a mai precizat Inga Ionesii.

Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova şi Turcia în 11 luni ale anului 2012 a fost în valoare de 402,4 milioane de dolari, înregistrând o creştere de 2,4% în raport cu ianuarie-noiembrie 2011. Ponderea comerţului cu această ţară a constituit 6% din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova în 11 luni ale anului trecut, faţă de 5,9% în aceeaşi perioadă a anului 2011. (Moldpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =