R. Moldova a lansat coridorul de transport al mărfurilor dintre Marea Neagră și Marea Baltică

Un coridor de transport intermodal maritim-feroviar între Marea Neagră si Marea Baltică a fost inaugurat la Portul Internațional Giurgiulesti din Republica Moldova. Transportul se va face prin prin intermediul trenului de  containere ZUBR. foto

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău, creşterea estimată a volumului de containere transportate prin intermediul acestei platforme noi este de circa 3,5 ori, de la 1160 containere în 2012 la circa 4000 containere în 2013.

În decembrie 2012, Calea Ferată din Moldova  şi administratorul Portului Internațional Liber Giurgiuleşti – „Danube Logistics”, au devenit parteneri ai proiectului regional ZUBR – trenul de cursă regulată de transportare a containerelor din porturile din Marea Neagră spre porturile din Marea Baltică.

Premierul în exerciţiu, Vlad Filat, a asistat marţi, 2 aprilie, la o demonstraţie a procesului de încărcare a containerelor transportate din China, care urmează a fi expediate pe cale ferată spre Belarus, Ucraina, alte ţări.

Premierul în exerciţiu a menţionat importanţa participării Republicii Moldova în asemenea proiecte, care demonstrează modul în care două tipuri de transport pot contribui la reducerea costurilor de transportare şi atragerea de fluxuri de tranzit extern, care până în prezent ocoleau Republica Moldova.

Includerea Republicii Moldova în itinerarul trenului ZUBR a devenit posibilă datorită identificării potențialului de cerere pentru acest coridor din partea companiilor de transport din Turcia, urmare a vizitei oficiale în Turcia în noiembrie 2012, dar şi prin asigurarea unei colaborări eficiente dintre Calea Ferată din Moldova, întreprindere de stat, şi „Danube Logistics”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + nineteen =