Prima victimă ..." />

Putin restructurează Serviciul Vamal Federal

Prima victimă – ROSTEK

Pe 2 decembrie 2013, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care interzice organizațiilor și întreprinderilor de stat unitare, aflate în subordinea Serviciului Vamal Federal din Rusia, să aibă activități economice în domeniul serviciilor vamale, inclusiv sucursalelor și birourilor reprezentative ale acestora. Decizia a fost publicată pe site-ul oficial de informații juridice din Rusia.

Până în prezent, Serviciul Vamal Federal din Rusia putea să administreze organizații cu activități educaționale, științifice și de altă natură, dar și companii, ale căror activități contribuie la sarcinile încredințate autorităților vamale. Un exemplu de întreprindere multifuncțională, care îngloba toate regiunile din Rusia, este compania ROSTEK. 

Legiuitorii admit că amendamentele făcute la Legea „Cu privire la reglementarea vamală în Federația Rusă”, ar trebui să contribuie la formarea unui mediu concurențial optim în domeniul serviciilor legate de activitatea vamală. Potrivit legiuitorilor, modificările sunt menite să încurajeze antreprenorii să dezvolte afaceri în acest domeniu și să evite presiunea inutilă din partea statului. Modificările vor intra în vigoare după 180 de zile de la data publicării oficiale.

În luna mai 2012, președintele Putin a decis să înlăture întreprinderea ROSTEK de la activitatea vamală, pe care compania o făcut-o în ultimii 20 de ani. Șeful statului a ascultat reclamațiile oamenilor de afaceri, care riscau să fie în situația în care o structură afiliată Serviciului Vamal Federal să îi înlăture abuziv de pe piața serviciilor de vămuire și depozitare.

ROSTEK se dizolvă, dar angajații trec pe alte posturi

Putin a semnat modificările în domeniul reglementării vamale. De fapt, este vorba despre unele modificări care permit limitarea activității comerciale pentru compania de stat ROSTEK. Legea a fost adoptată de Duma de Stat pe 19 noiembrie 2013.

Potrivit experților, din situația creată pe piață, reiese că funcțiile ROSTEK vor fi date altor întreprinderi, în care lucrează foștii angajați ai ROSTEK, ceea ce nu va duce la mari schimbări pe piață. „Se creează companii noi, în care lucrează atât foști, cât și actuali colaboratori ai Serviciului Vamal și ROSTEK. Ei iau asupra lor funcții pe care anterior le executa ROSTEK. Numărul acestor companii ajunge la peste 20 de unități”, a declarat într-un interviu deputatul Dmitrii Gorovțov.

Duma de Stat a înlăturat ROSTEK de pe piață

Duma de Stat a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind înlăturarea ROSTEK de pe piața serviciilor vamale pe 19 noiembrie 2013. În redactarea proiectului adoptat în prima lectură, era prevăzută o posibilitate pentru acest holding să continue activitatea după interdicția pusă în acest sens de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. Această prevedere a fost scoasă din proiecte în timpul votării în a doua lectură. Unele voci spun că perioada de timp care a trecut dintre cele două lecturi, i-a permis conducerii ROSTEK să lanseze procesul de modificări de fațadă și, de fapt, să păstreze o mare parte din afacerile vechi.

Cum s-a ajuns aici

Amendamentele propuse de Ministerul Economiei pentru legea privind reglementarea vamală din Federația Rusă au fost votate în prima lectură în octombrie 2012. Proiectul nu le oferă posibilitatea întreprinderilor din subordinea Serviciului Vamal Federal să lucreze în calitate de brokeri și operatori de transport vamali, precum nici dreptul de a deține depozite de stocare temporară, depozite vamale și magazine duty-free. Este vorba despre întreprinderea ROSTEK – structura Serviciului Vamal Federal, care deține o poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere pentru vămuire. Soarta întreprinderii a fost stabilită încă din mai 2012. Atunci, Consiliului de Supraveghere al Agenției de Inițiative Strategice, creat de către Vladimir Putin, a decis să înlăture întreprinderea ROSTEK din activitatea vamală – de care compania se ocupa în ultimii 20 de ani. Președintele a luat în serios reclamațiile oamenilor de afaceri, care nu doreau să se ajungă în situația în care o structură afiliată Serviciului Vamal Federal să înlăture mediul privat de pe piața serviciilor de intermediere pentru vămuire și depozitare.

Votarea proiectului de lege în a doua lectură urma să aibă loc în februarie 2013, dar a fost amânată din cauza disensiunilor pe amendamente, propuse de deputații Viacheslav Lysakov, Alexandr Vasiliev, Andrei Kolesnik (toți din fracțiunea partidului „Rusia Unită”, condusă de Putin) și Mihail Briaciak, Dmitri Gorovțov și Dmitri Ușakov (toți de la fracțiunea „Rusia Justă”). Deputații au sesizat tertipuri în proiectul de lege care permiteau ROSTEK, aproape fără a schimba ceva, să își păstreze statutul existent, iar amendamentele propuse anulau această oportunitate. Serviciul Vamal Federal, la rândul său, a încercat să anuleze modificările prin intermediul Guvernului. Apelul vameșilor către Guvern nu a avut succes pentru că ultimele propuneri de amendamente din partea deputaților au fost votate fără dezbateri la sesiunea plenară a Dumei de Stat.

Legea trebuie să intre în vigoare după șase luni de la publicarea oficială, adică, cel mai probabil, la mijlocul anului 2014. Potrivit reprezentanților mediului privat, anul care a trecut de la adoptarea în prima lectură, a fost utilizat de conducerea ROSTEK pentru schimbări de fațadă. Au fost create deja mai mult de douăzeci de companii care, în mod formal, nu au nicio afiliere cu companiile de stat și în care sunt angajați colaboratorii holding-ului vamal, continuând să execute aceleași sarcini, ca până atunci. Cele șase luni până la intrarea în vigoare a legii vor permite finalizarea acestui proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − sixteen =