Proteste la Kiev din cauza problemelor de tranzit pe teritoriul Rusiei

În capitala Ucrainei, la sediul Ministerului Infrastructurii, au loc proteste organizate de transportatorii rutieri de mărfuri, motivate de interdicția tranzitului pe teritoriul Rusiei pentru camioanele ucrainene. foto

Potrivit agenției Interfax, la protest participă peste 100 de reprezentanți ai companiilor de transport marfă. Protestatarii insistă asupra soluționării urgente a problemei tranzitului Rusiei.

„Cerința noastră constă în restabilirea tranzitului pe teritoriul Federației Ruse și să îi ajutăm pe transportatorii noștri. Ei nu sunt apărați nici la noi, nici în Rusia. Noi nu știm ce va fi după 25 februarie, de aceea am venit la minister pentru a afla un răspuns”, a declarat președintele Asociației transportatorilor rutieri din Ucraina (AsMAP), Leonid Kostiucenko. Potrivit lui, interzicerea tranzitului reprezintă o gravă încălcare a acordurilor internaționale, astfel încât problema trebuie să fie soluționată cât mai curând.

Kostiucenko a subliniat că unele mijloace de transport marfă nu vor reuși să revină de pe teritoriul Rusiei în Ucraina până pe 25 februarie, data până la care Ucraina și Rusia au convenit să permită revenirea camioanelor spre casă. Acestea ar putea fi reținute pentru depășirea termenului de valabilitate al autorizațiilor.

„Noi am venit să îl întrebăm pe ministrul Infrastructurii ce ar trebui să facă transportatorii într-o asemenea situație, să îl întrebăm cum poate funcționa mediul de afaceri care plătește impozite”, a mai subliniat președintele AsMAP.

Potrivit lui, în Ucraina au revenit aproximativ 1000 de camioane, iar alte 300 încă sunt în afara Rusiei, inclusiv în țări din Asia și Finlanda.

„Noi nu putem renunța la această piață, deoarece locul nostru va fi preluat de către transportatorii polonezi și belaruși, iar ai noștri vor rămâne fără curse”, a mai declarat Kostiucenko.

Amintim că Rusia a interzis tranzitul camioanelor ucrainene pe teritoriul său de la 1 ianuarie 2016. Pe 15 februarie, Guvernul de la Kiev a impus restricții de tranzit pentru transportatorii ruși. După ce sute de camioane au rămas blocate pe teritoriul celor două țări, ministerele de resort au convenit organizarea campaniei „Drumul spre casă” în perioada 16-25 februarie, timp în care mijloacele de transport blocate să poată reveni în țara lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − five =