Proiectul pentru trenul de mare viteză București-Constanța ar putea fi finalizat în acest an

Ministerul Transporturilor şi partenerii chinezi ar putea finaliza în acest an proiectul tronsonului românesc al trenului de mare viteză Viena-Budapesta-Bucureşti-Constanţa, a declarat sâmbătă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, într-o emisiune televizată. foto

„Discutăm împreună cu partenerii chinezi despre trenul de mare viteză Viena-Budapesta-Bucureşti-Constanţa. De la frontieră până la Constanţa putem face acest tronson şi fără fonduri europene. Anul acesta sperăm să finalizăm cel puţin proiectul prin care să putem începe realizarea construcţiei efective a liniei”, a afirmat ministrul. 

Potrivit acesteia, autorităţile şi-au propus ca, în anul 2020, trenul de mare viteză să poată circula cu 200 de kilometri la oră.

„Până la finalul perioadei 2014-2020 ne dorim ca în România să avem trenuri de mare viteză, trenurile de marfă să poată circula cu 120 de kilometri pe oră, cele de pasageri cu 160 de kilometri pe oră, iar trenul de mare viteză de la graniţă la Constanţa să circule cu 200 de kilometri pe oră”, a mai spus Mănescu.

Ea a afirmat că, anii trecuţi, autorităţile au pus accentul mai mult pe transportul rutier, în detrimentul celui feroviar, iar, în prezent, unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Transportului este să transfere cât mai mult atât transporturile de marfă, cât şi cele de pasageri, de pe rutele rutiere pe cele feroviare, care ar trebui să fie mai ieftine.

La finele lunii noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat că, în urma Forumului de Afaceri China – Europa de Sud-Est, care a avut loc la Bucureşti, partea chineză a venit cu propunerea pentru a-şi promova noua tehnologie în materie de trenuri de mare viteză şi a precizat că pentru început va exista un prim proiect-pilot cifrat la 500 de milioane de euro.  (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =