Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre a fost aprobat de Comisia Europeană

Prin Decizia nr. C(2015) 9187 din data de 18 decembrie 2015, Comisia Europeană a aprobat Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020. foto

Programul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile din Bazinul Mării Negre prin creştere sustenabilă şi protecţia în comun a mediului și un buget total de 53,9 milioane euro, din care 49 mil. euro provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinătate ENI, iar 4,9 mil. euro reprezintă cofinanţarea asigurată de statele participante în program.

Programul se adresează cooperării între statele din Bazinul Mării Negre sau din vecinătatea acestuia, incluzând următoarele regiuni principale:

România: Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea).
Bulgaria: Severoiztochen, Yugoiztochen
Grecia: Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki
Turcia: TR10 (İstanbul), TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli), TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova), TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın), TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop), TR83 (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) şi TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane)
Rusia: Rostov, Krasnodar Krai, Republica Adygea
Ucraina: Odessa, Mykolaiv, Kherson, Zaporosh’ye şi Donetsk, Republica Crimeea, Sevastopol
Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan: întreg teritoriul

În cadrul Programului se vor finanța activităţi care au ca scop promovarea afacerilor şi a antreprenoriatului în cadrul Bazinului Mării Negre sau promovarea unei politici de mediu coordonate şi reducerea prin acţiuni comune a deşeurilor maritime în Bazinul Mării Negre.

Pe durata programului se preconizează lansarea a două apeluri pentru propuneri de proiecte.

Dezvoltarea Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 a fost facilitată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România, care a fost desemnat în funcţia de Autoritate de Management permiţând continuitatea rolului său de Autoritate Comună de Management pentru Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013.

Federația Rusă nu a participat activ în etapa de programare și este puțin probabil să se alăture implementării Programului. La momentul elaborării programului, restricţiile generale UE cu privire la cooperarea în unele regiuni sunt aplicabile pentru CBC, conform prevederilor din Documentul de programare ENI CBC.

Azebaidjan şi-a anunţat retragerea din Program în luna mai 2015.

Sursa: www.7est.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 7 =