Producătorii auto din Ucraina solicită majorarea taxei pentru mașinile de import

Ucraina ar putea pierde industria de automobile, dacă Guvernul de la Kiev nu va lua unele măsuri de protecție, a declarat președintele Asociației producătorilor de automobile „Ukravtoprom”, Mihail Reznic. Asociația a cerut autorităților ucrainene să acorde atenție situației din industria auto și să asigure un echilibru între produsele autohtone și cele importate. foto

„După aderarea Ucrainei la OMC situația a devenit alarmantă. Dacă în 2007 cota automobilelor produse în Ucraina constituia 70% din totalul pieței, în luna aprilie a acestui an am avut o cotă de 23%. În trei ani au fost concediați 18 mii de angajați în domeniu. Această afacere nu mai este atractivă pentru investitori. Astăzi este mai simplu să aduci o mașină nouă în țară, decât să o produci”, a menționat Reznic.

Președintele Bogdan Corporation, Oleg Svinarciuk, a menționat că producția de automobile a companiei pe care o conduce a scăzut cu 80% din 2008.

Directorul consiliului de observatori al companiei Eurocar, Oleg Boiarin, a declarat că astăzi industria auto din Ucraina cedează tot mai mult. „După 20 de ani de independență, Ucraina nu a învăţat să protejeze propria piaţă, aşa cum se întâmplă în Europa, China şi Rusia. Instituțiile de stat au elaborat zeci de proiecte pentru sprijinirea industriei auto, însă niciunul nu a fost realizat. Noi nu solicităm privilegii de la Guvern. Este important ca pe piață să fie create condiții în care producția să fie mai avantajoasă decât importul”, a declarat Boiarin.

Potrivit producătorilor, unul dintre mecanisme care, pe termen scurt, va alinia poziţia între import şi producţie ar putea fi introducerea taxei pentru mașinile străine.

Amintim că iniţiativă privind aplicarea taxelor suplimentare pentru mașinile de import a stârnit critici din partea dealerilor auto. Aceștia sunt de părere că acest pas va duce la scumpirea drastică a automobilelor.

Datele statistice din Ucraina arată că în luna aprilie din acest an uzinele auto au lansat pe piață 7 mii de autovehicule, cu 10,5% mai puțin decât în luna martie și cu 11,3% mai puțin față de aprilie 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × one =