Transportatorii româ..." />

PROBLEMA LUNII Blocarea transportatorilor

Problema

Pentru abateri de la reglementările specifice de transport, toate statele aplică sancțiuni și amenzi. Unele state blochează transportatorul până la încasarea amenzii sau până la constituirea unor garanții pentru suma datorată.

Sancțiunile, amenzile și chiar procedurile de control fac obiectul unui proces european de armonizare și uniformizare. Deciziile statelor naționale, de blocare a transportatorilor, nu intră în zona acoperită de procesul european de uniformizare.

Așa că unele state vor bloca transportatorii. Unele voci din Transporturi au făcut apel la blocarea transportatorilor străini în România. Deși nu e o urgență, adăugând la această problemă rata de încasare a amenzilor de circulație în România, de sub 50%, autoritățile trebuie să recunoască problema avută.

Soluția

Transportatorii români nu pot rămâne cu amenzile neplătite pentru că au probleme fiscale. Chiar și așa, blocarea unui transportator în trafic pentru că nu are șoferul la el zeci de mii de lei cash sau acces la card e o situație ce trebuie evitată.

Decizia de blocare a străinilor ar trebui să ducă la aplicarea ei și transportatorilor români. Prin blocarea lor, în comparație cu ceilalți participanți la traficul rutier transportatorii ar fi discriminați.

Discriminarea cea mai mare e deja că mulți șoferi amatori nu achită amenzile de circulație. Creșterea gradului de încasare a amenzilor trebuie rezolvată administrativ, iar noua Strategie Națională de Siguranță Rutieră trebuie să conțină elementele procedurale necesare.

La nivel european, implementarea noului Registru European al Operatorilor de Transport oferă condițiile pentru o soluție europeană. Informațiile despre amenzile din străinătate vor fi disponibile prin intermediul Registrului tuturor administrațiilor naționale de transport.

Este necesar ca toate țările să accepte să urmărească achitarea obligațiilor transportatorului către cei îndreptățiți. Iar aceasta ar fi o soluție decentă: transportatorul nu ar mai fi blocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 16 =