Primele sisteme europene de radionavigaţie prin satelit, aprobate de PE

Parlamentul European a aprobat miercuri un raport întocmit de vicepreşedintele PPE Marian-Jean Marinescu ce presupune ca programele de radionavigaţie prin satelit Galileo şi EGNOS să pună la dispoziţia cetăţenilor o alternativă europeană civilă la semnalul american GPS sau la cel rusesc Glonass, de care utilizatorii GNSS au depins până acum. foto

Potrivit eppgroup.eu, patru sateliţi au fost deja lansaţi, iar alţi 18 urmează a fi a fi lansaţi până la sfârşitul anului 2014. Până în 2018, obiectivul este ca infrastructura Galileo să numere 30 de sateliţi, precizează sursa citată. 

Raportul cu titlul „Implementarea şi operarea sistemelor europene de radionavigaţie prin satelit” pune accent pe dezvoltarea pieţii de aplicaţii bazate pe tehnologia GNSS („global navigation satellite system”), dar şi pe defalcarea bugetului alocat diferitelor segmente ale programelor. De asemenea, documentul insistă pe importanţa popularizării sistemului Galileo ca o alternativă la sistemele militare străine folosite în prezent în Europa, precum GPS-ul american.

„Beneficiile socio-economice generate la nivel european de Galileo şi EGNOS sunt estimate la o valoare totală de circa 70 de miliarde de euro în primii 20 de ani de operare”, a explicat Marinescu.

„Cele două programe vor stimula dezvoltarea şi inovarea şi vor impulsiona creşterea economică în Europa. Se vor deschide noi oportunităţi de afaceri pentru dezvoltatorii de aplicaţii, pentru furnizorii de servicii, pentru cercetători. Principalele sectoare vizate includ cele care necesită aplicaţii de înaltă precizie, precum aviaţia, transportul terestru, agricultura”, a adăugat deputatul.

Acesta este unul dintre primele rapoarte aprobate în legătură cu bugetul UE 2014-2020. (gandul.info)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − six =