Prezență remarcabilă a arbitrajului specializat în transporturi la HLPF 2016 de la New York

Reprezentanții Asociației Române pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI) și ai Tribunalului Arbitral în Transporturi (TAT) au participat la două evenimente remarcabile în cadrul manifestărilor legate de Forumul Politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă (HLPF) 2016, desfășurat la New York și co-organizat de UN Global Compact, în zilele de 18 și 19 iulie a.c.

La conferința „Transport sustenabil și soluții greenovativetm pentru finanțarea și facilitarea investițiilor sustenabile în transporturi: livrabile pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă (SDG)”, Cristian Șerban, președintele Colegiului TAT, a prezentat în plenul reuniunii un raport de progres al Tribunalului Arbitral în Transporturi, evidențiind direcțiile principale de dezvoltare ale instituției: specializare în transporturi, eficiență și recunoaștere internațională – prin dezvoltarea continuă a Rețelei Internaționale de Arbitraj Specializat creată în jurul TAT, ca modalitate optimă de soluţionare a litigiilor multimodale din transporturi.

Cea de-a doua sesiune a conferinţei s-a desfăşurat la sediul Națiunilor Unite, tematica concentrându-se pe identificarea mecanismelor de finanţare a parteneriatelor public-private din zona Eurasiei, cu prezentarea iniţiativei “One belt, one road” promovată de China, dar şi a punctelor de vedere ale reprezentanţilor Băncii Mondiale.

Pe 19 iulie, a avut loc Forumul de afaceri SDG, organizat de către Camera Internaţională de Comerţ (ICC), Departamentul UN de afaceri economice şi sociale (UN-DESA) şi de UN Global Compact, în colaborare cu Global Business Alliance (GBA) for 2030. Evenimentul a avut loc în cadrul primului Forum politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă (HLPF) de la adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

În cadrul dezbaterii pe tema parteneriatelor, co-organizată de Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) şi Fundaţia UN, Florinel Andrei, Secretarul General al ARTRI, le-a prezentat celor prezenţi arbitrajul specializat asigurat de către Tribunalul Arbitral în Transporturi de pe lângă ARTRI – un instrument modern şi eficient de soluţionare la nivel global a litigiilor în transporturi şi activităţi anexe. Această iniţiativă se bucură de susţinerea unui număr din ce în ce mai mare de asociaţii din domeniul transporturilor din zona Europei şi a Asiei, fiind un instrument legal de protejare a intereselor comerciale ale operatorilor de transport.

New York 2

###
Tribunalul Arbitral în Transporturi (TAT) de pe lângă Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale este o instituție arbitrală specializată în soluționarea prin arbitraj a litigiilor în materia transporturilor și activităților auxiliare transporturilor (activități ale caselor de expediții, activități ale comisionarilor vamali, depozitări, manipulări, servicii de poștă și curierat etc.). În îndeplinirea rolului său de a furniza o jurisdicție alternativă cu caracter privat specializată în cele peste 120 de țări Părți Contractante la Convenția pentru recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine (New York, 1958), Tribunalul Arbitral în Transporturi asigură soluționarea cu celeritate și imparțialitate a litigiilor izvorând din raporturile juridice de transport și activități auxiliare transporturilor, precum și din alte litigii cu privire la care competența de soluționare a fost încredințată acestuia.

ARTRI este Asociația națională garantă pentru aplicarea în România a Convenției vamale referitoare la transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea Carnetului TIR (Convenția TIR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =