Bosch a pr..." />

Prevenirea si reducerea accidentelor de motocicleta

Bosch a prezentat câteva tehnologii care, folosindu-se de senzori, pot regla automat viteza motocicletei pentru a menține distanța față de alte vehicule, dar și sisteme care avertizează când există pericol de coliziune frontală. Grupul german derulează și un proiect de cercetare pentru a reduce alunecarea motocicletei în viraje, sau când drumul este alunecos. Producătorii de motociclete KTM și Ducati vor include noile sisteme de asistență pe modelele produse începând cu anul 2020.

Motocicliștii se confruntă cu situații mult mai periculoase în timpul conducerii: riscul de deces într-un accident este de până la 20 de ori mai mare pentru motocicliști decât pentru șoferii de autoturisme, spune grupul german.

Bosch are o viziune clară: fără decese în trafic în rândul motocicliștilor. De aceea, compania oferă soluții care fac drumurile mai sigure pentru motocicliști, fie că este vorba despre sisteme inteligente de asistență sau soluţii integrate de conectivitate.

Proiect de cercetare pentru reducerea alunecării

Fie că este vorba despre frunze ude, scurgeri de ulei sau pietriș pe suprafața drumului, roțile încep să alunece în lateral dacă nu mai pot aplica suficientă forță laterală într-un viraj. În situații precum acestea, motocicliștii nu au practic nicio șansă de a redresa motocicleta. În mod ideal, menținerea sigură a traiectoriei ar însemna aplicarea unei forțe laterale externe suplimentare. Aceasta este ideea din spatele sistemului de reducere a alunecării pe care Bosch îl dezvoltă în cadrul unui proiect de cercetare. Precum o ”mână magică”, acesta ajută motocicleta să-și mențină traiectoria și reduce considerabil riscul unei căderi. Un senzor detectează alunecarea laterală a roților. Dacă o anumită valoare este depășită, este eliberat gaz dintr-un acumulator de gaz de tipul celui utilizat pentru airbagurile autoturismelor. Gazul trece prin adaptorul pentru rezervor și este ventilat într-o anumită direcție printr-o duză. Această tracţiune inversă menține traiectoria motocicletei.

Sisteme de asistență pe bază de senzori radar:

Unul din șapte accidente de motocicletă ar putea fi prevenit cu ajutorul sistemelor de asistență pe bază de radar. Montarea de senzori radar pe motociclete, ca un ”organ senzorial”, asigură funcții suplimentare de asistență și siguranță, oferind în același timp o imagine exactă a zonei din jurul autovehiculului. Drept urmare, aceste funcții de asistență nu sporesc doar siguranța, ci și plăcerea și confortul, făcând viața mai ușoară pentru motocicliști.

Comunicarea motocicletă-autoturism:

Permițându-le motocicletelor și autoturismelor să comunice între ele, Bosch creează un ”scut digital” pentru motocicliști. Autovehiculele aflate pe o rază de câteva sute de metri pot schimba informații de până la zece ori pe secundă în ceea ce privește tipul autovehiculului, viteza, poziția și direcția de deplasare.

Cu mult înainte ca o motocicletă să intre în câmpul vizual, această tehnologie îi avertizează pe șoferi și pe senzorii din autovehiculul lor că se apropie o motocicletă. Aceasta le permite să conducă mai bine și mai preventiv. Standardul public WLAN (ITS G5) este folosit ca bază pentru schimbul de date dintre motociclete și autoturisme. Datorită timpilor de transmitere de doar câteva milisecunde dintre transmițător și receptor, participanții la trafic pot genera și transmite informații importante cu privire la situația din trafic.

Apel de urgență, apel în caz de defecțiune și apel pentru solicitarea de informații:

Pe baza algoritmilor inteligenți de coliziune, eCall detectează situațiile în care un motociclist este implicat într-un accident, transmite automat un apel de urgență și informează serviciile de urgență cu privire la tipul de autovehicul și poziția sa. În cazul în care autovehiculul pe două roți se defectează, bCall contactează independent service-ul auto și trimite datele necesare. iCall reprezintă asistentul util pe orice tip de drum. Astfel, accesarea informațiilor despre servicii, precum locația celei mai apropiate benzinării, devine un lucru simplu, care nu necesită efort.

Vezi articolul intreg aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − three =