Premierul Ucrainei: Existența Uniunii Vamale afectează comerțul din CSI

Constituirea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan a afectat relațiile comerciale în cadrul CSI, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Mykola Azarov, la o întrevedere cu vicepremierul Republicii Kazahstan, Bakytzhan Sagintayev, care a avut loc la Kiev. foto

Azarov a subliniat că pentru eficientizarea relațiilor comerciale dintre Ucraina cu alte țări din CSI este nevoie de perfecționarea mecanismelor de cooperare.

„În dialogul cu Federația Rusă, Kazahstan și Belarus noi tindem să ajungem la elaborarea unui format de relații bilaterale astfel încât beneficiile zonei de liber schimb în cadrul CSI, pe care noi o pregătim de 20 de ani, să fie umplute cu conținut real. Totodată, ne dorim ca regulile Uniunii Vamale să nu ne împiedice la punerea în aplicare a zonei de liber schimb”, a precizat premierul ucrainean.

Mykola Azarov a reiterat dorința Ucrainei de a obține statutul de observator în Uniunea Vamală. „Acest statut nu ne va permite să avem o influență, dar vom putea monitoriza adoptarea unor decizii, pentru a fi la curent din timp cu deciziile care urmează a fi luate în interiorul Uniunii Vamale”, a mai precizat Azarov.

Rusia însă nu este de acord cu propunerea Ucrainei de colaborare cu Uniunea Vamală în formatul 3+1, oferindu-i doar posibilitatea să devină membru. Recent premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că acest format nu este posibil. „3+1 nu va fi. Totul sau nimic”, a subliniat Medvedev. (UNIAN)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − ten =