Organizaţia..." />

Premierul Muntenegrului, acuzat de acte de corupţie

Organizaţia pentru afirmarea sectorului neguvernamental (MANS) din Muntenegru a depus la Procuratura Muntenegrului solicitări de începere a urmăririi penale împotriva actualului premier, Milo Đukanović, şi fostului premier, Igor Luksic, pentru emitere ilegală de garanţii de stat pentru creditele făcute de Combinatul de aluminiu din Podgorica (KAP), relatează agenția Tanjug. foto

MANS solicită începerea urmăririi penale şi împotriva preşedintelui Comisisiei pentru ajutor de stat, Mitar Bajčeta, fostului ministru al economiei, Branko Vujović, actualului ministru de finanţe, Radoje Žugić, şi a altor demnitari. „Aceştia sunt acuzaţi de abuzuri de putere în formă continuată şi de adoptarea unor decizii care au adus prejudicii bugetului de stat în valoare de peste 131,6 milioane de euro”, susține organizația. De asemenea, MANS subliniază că finanţele statului sunt în pericol din cauza legăturilor de afaceri dintre premierul Đukanović şi magnatului rus, Oleg Deripaska, acţionar majoritar KAP. 

„Prin emiterea garanţiilor de stat şi acordarea de ajutoare de stat în valoare de milioane de euro acordate magnatului rus, interesele statului au fost grav afectate şi în orice societate dezvoltată aceasta ar presupune nu doar răspundere penală, ci şi politică”, anunţă MANS, care solicită Procuraturii Muntenegrului să înceapă urgent urmărirea penală împotriva celor care periclitează achitarea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale.

După 40 de ani activitate şi o privatizare eşuată, gigantul KAP se află în pragul falimentului şi încetarea producţiei, iar cetăţenii Muntenegrului vor trebui să returneze datoriile de milioane de euro pe care KAP le-a acumulat în ultimul timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =