Filtrul de praf si polen (numit si filtru de ..." />

Praf si alergeni

Filtrul de praf si polen (numit si filtru de habitaclu) este singura bariera intre aerul de afara si aerul din habitaclu, pe care il respiram noi.

Filtrul de praf şi polen reduce pătrunderea polenului şi a prafului fin în interiorul autovehiculului. O persoană care strănută la o viteză de 50 km/h, conduce pe o distanţă de 13 metri fără să vadă nimic.

Conform Clubului Automobilistic din Germania (AvD), fiecare al patrulea accident este provocat din cauza unor persoane care suferă de alergii. (Sursa: www.avd.de)

Dacă filtrul este colmatat, creşte concentraţia de praf, calamină şi microorganisme în aerul din interiorul maşinii. Astfel, creşte gradul de oboseală şi ca urmare se diminuează capacitatea de concentrare la condus.

Dacă particulele de murdărie intră în sistemul de climatizare din cauza unui filtru „plin”, acestea influenţează negativ funcţionarea sistemului. Astfel, pot să apară mirosuri neplăcute.

Dacă filtrul este colmatat, scad performanţele ventilaţiei şi, ca urmare, geamurile se aburesc mai repede.

Asociaţia Germană pentru Alergii şi Astm recomandă înlocuirea anuală (daca nu mai des – la nevoie, in functie de calitatea aerului) a filtrului de polen. (Sursa: www.daab.de)

Afectarea filtrului de polen apare cand circulam foarte mult cu masina prin orase prafuite si cand nu spalam automobilul des. Praful incarca suprafata de filtrare a filtrului si nu mai permite aerului sa circule liber. Frunzele se amesteca cu praful si formeaza un noroi in partea de jos a parbrizului care ajunge in cele din urma in filtru. Frunzele, funinginea eliminata de motoarele diesel, alte gunoaie, scrum de tigara , dar si umezeala de la ploaie si praful formeaza pe filtru o pelicula urat mirositoare care incepe sa produca mucegai in scurt timp.

Cu siguranta ai simtit si tu cateodata un miros intepator cand dadeai drumul la climatizare in masina. Dar nu mirosul este periculos, ci sporii de mucegai care trec de filtru si ajung in plamanii nostri. Bolile  cailor respiratorii, dar si diverse alergii sunt cauzate de faptul ca inhalam aer plin de mucegai si de bacterii. Partea proasta este ca cei mai vulnerabili la aerul murdar sunt copiii, carora, daca ii plimbam cu o masina cu filtrul de polen incarcat, riscam sa le provocam de mici astm, alergii sau alte boli grave.

La primul semn ca exista un miros neplacut in instalatia de climatizare e clar ca acolo sunt niste bacterii care lucreaza si care incep sa transforme in putregai materia organica, deci ar fi bine sa schimbam filtrul de polen. Nu este un element scump si putem face schimbul singuri, fara sa mergem la service.

Exclus sa ne apucam sa suflam filtrul ca sa economisim cativa lei si sa avem impresia ca il montam la loc curat, ca nou…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =